T-Mobile isi pregateste intrarea in Romania

Data: 18/10/2013 | Autor: .

t-mobile-gadgetreportGuvernul Ponta vrea sa vanda, cat mai repede, pachetul de 45,99% din Romtelecom. Investitorii spera sa vada actiunile listate pe bursa, in timp ce autoritatile continua in secret negocierile cu Deutsche Telekom, gigantul german care controleaza 40% din actiunile OTE, actionarul majoritar de la Romtelecom. Daca vor ajunge la un acord, vom asista, in 2014, la fuziunea Cosmote-Romtelecom, cel mai probabil sub umbrela T-Mobile, marca a DT.

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a anuntat ca este in cautarea unui consultant pentru vanzarea actiunilor, selectia urmand sa fie realizata pe 7 noiembrie, relateaza DailyBusiness.ro

Intre timp, nemtii, actionarii majoritari la OTE, fac tot mai multi pasi pentru a integra cele doua business-uri, Romtelecom si Cosmote.

Dupa ce au numit un sef comun pentru ambele companii, de la 1 octombrie au continuat cu numiri similare si in managementul executiv.

Acestea vizeaza posturile de directori executivi pe domeniile comercial ( rezidential si business), operatiuni si tehnologie, resurse umane, financiar si tehnologia informatiei.

Deutsche Telekom controleaza 40% din actiunile Hellenic Telecommunications Organization SA – OTE, care la randul sau detine 54,01% din Romtelecom. Statul roman mai detine 46% din Romtelecom si 14% din Cosmote.

Ce planuri au germanii in Romania

tmobNemtii de la Deutsche Telekom isi pregatesc de ani de zile intrarea in Romania, o piata cu mare potential de crestere, in ciuda declinului din prezent.

Prin intermediul grupului elen OTE, pe care il manageriaza si la care sunt principalul actionar, sefii de la DT au declansat un amplu proces de fuziune. Pe segmentul de telefonie, Cosmote a preluat Zapp si magazinele Germanos, pe segmentul de televiziune, Romtelecom a inghitit compania de televiziune prin cablu NextGen si retelele Boom TV si AKTA Satelit.

In prezent, au intreaga paleta de servicii, impartite pe doua societati – Romtelecom si Cosmote, pe care vor sa le adune sub o singura societate.

Daca se va ajunge la fuziunea Romtelecom-Cosmote si la preluarea actiunilor de la stat, noua entitate va deveni un mega-business de peste 1,1 miliarde de euro anual cu peste 11 milioane de abonati la telefonie, Internet si televiziune.

„Va fi cel mai puternic jucator de pe piata de quad play (care combina servicii de telefonie fixa, mobila, Internet de mare viteza, fix si mobil si televiziune)”, afirma, anterior, Liviu Nistoran, fostul presedinte al Autoritatii de reglementare in comunicatii, adaugand ca se asteapta la oferte devastatoare pentru competitorii sai pe telefonia mobila, televiziune si Internet.

OTE anunta, anterior, ca vrea sa devina principalul furnizor de servicii IT&C pentru piata romaneasca.