NASA pregateste o farfurie zburatoare! Primele imagini filmate in spatiu (VIDEO)

Data: 10/08/2014 | Autor: .

farfuria-zburatoare

Agentia spatiala americana NASA a inceput testele cu “farfuria zburatoare” cu care vrea sa ajungă pe Marte. Dovada primele imagini oficiale filmate la o altitudine de 54.864 de metri, acolo unde este o atmosfera similara cu cea de pe planeta rosie.

In cadrul misiunii, NASA a testat o noua tehnologie „Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator”, in fapt o parasuta uriasa menita sa reduca viteza modulului la asolizarea pe Marte si sa duca, astfel, la o economie masiva de carburant.

Testele s-au desfasurat in iunie, deasupra unei baze a Marinei americane din Kauai (Hawaii), insa imaginile abia acum au fost date publicitatii.

NASA vrea sa mai realizeze alte doua teste cu aceasta parasuta, in conditiile in care primul a esuat. Expertii NASA sunt optimisti in privinta reusitei.

«Cu aceasta tehnologie, rescriem, practic, cartile despre folosirea parasutelor si, foarte important, am reusit sa facem progrese importante”, a declarat Ian Clark de la NASA Jet Propulsion Laboratory, citat de The Verge.

Cu un diametru de 33,5 metri, parasuta este de doua ori mai mare decat cea care a transportat roverul Curiosity, in greutate de o tona, in atmosfera martiana, in anul 2011.

În prezent NASA încă se bazează pe un sistem de aterizare/asolizare dezvoltat în urmă cu mai bine de 40 de ani pentru asolizarea sondei Viking pe Marte.

„Folosim de mai multe decenii acelaşi sistem de paraşute pentru asolizare. Dacă ne propunem să trimitem oameni pe Marte, avem nevoie de ceva nou”, a susţinut el.

Operatiunea a costat 150 de milioane de dolari. Urmatoarele incercari vor avea ca obiectiv testarea tehnologiei de aterizare intr-un mediu ostil asemanator celui de pe planeta Marte.

Agentia spatiala americana (NASA) a confirmat ca intentioneaza sa trimita oameni pe Marte in 2035. Potrivit reprezentantilor NASA, in urmatoarele doua decenii urmeaza sa fie facute mai multe teste necesare in acest sens.