Nica: In acest an trecem la televiziunea digitala

Data: 26/09/2012 | Autor: .

Romania ar putea trece la televiziune digitala chiar in acest an, afirma ministrul Comunicatiilor, Dan Nica. Televiziunea digitala va insemna, pentru consumatori, costuri mai mici, o calitate mai buna atat a imaginii, cat si a sunetului, dar si receptia pe dispozitive mobile, precum si servicii de informare imbunatatite.

„Introducerea televiziunii digitale  e un proiect care a intarziat extrem de mult. Trebuia introdus din 2010 si din pacate nu s-a intamplat nimic. Era si o obligatie ca Romania sa indeplineasca aceasta conditie si sper sa avem televiziune digitala foarte curand in Romania, fie prin SNR, Radiocom, care deja au o infrastructura existenta si usor de upgradat , fie altcineva care va dori sa vina si sa investeasca. Sper ca in marile orase macar sa putem avea poate pana la sfarsitul acestui an”, a spus Dan Nica, intr-un interviu acordat in exclusivitate postului The Money Channel.

Declaratia este cu atat mai surprinzatoare cu cat Ministerul Comunicatiilor a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern prin care Romania ar trebui sa implementeze tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra pana in iunie 2015.

Emisia in format terestru digital poate fi receptionata de anumite modele de televizoare de ultima generatie sau pe orice televizor existent dupa achizitionarea unui decodor special.

Tarile care au trecut deja la televiziune digitala sunt: Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia, Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta, Cehia si Slovenia.

In Bulgaria, Cipru, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovacia si Marea Britanie, trecerea la televiziunea digitala are ca termen sfarsitul anului 2012. In Polonia, termenul limita pentru renuntarea completa la televiziunea analogica este 2015.