Cum arata bucataria viitorului? Opt concepte incredibile dezvoltate de Electrolux

Data: 25/09/2012 | Autor: .

Un platou inteligent care emite sunete in functie de felul de mancare care este asezat pe el, un display care afiseaza toate informatiile despre alimentele din frigider sau un aparat care prepara singur cocktail-urile. Sunt doar cateva dintre cele 10 de concepte care au ajuns in finala Electrolux Design Lab 2012, ce va vea loc pe 25 octombrie in Milano.

Castigatorul acesteia va primi un premiu de 5.000 de euro si un internship platit in centrul de design al Electrolux. De asemenea, concursul mai ofera un premiu de 3.000 de euro si unul de 2.000 euro.

Cele 30 de concepte ce au participat la concurs, prezentate in detaliu, pot fi vazute pe pagina Electrolux Design Lab.

1.Memory by WenYao Cai

Un espresor de cafea care inregistreaza preferintele utilizatorilor. Acesta se foloseste de un sensor care recunoaste amprenta digitala si ofera, astfel, utilizatorului bautura preferata.

2.SmartPlate by Julian Caraulani

SmartPlate este prima farfurie inteligenta din lume. Farfuria se conecteaza wireless la smartphone sau tableta si iti spune, cu exactitate, cate calorii au produsele, in ce stare sunt, cu ce sosuri ar merge etc. In plus, te avertizeaza sonor daca produsele se potrivesc, daca sunt “bombe calorice” etc.

3.Tastee by Christopher Holm-Hansen

The Electrolux Tastee este o ustensila de bucatarie care te ajuta sa testezi aromele mancarii. Odata ce il pui in contact cu produsul, acesta iti spune cat mai are mancarea pana la “gustul perfect”, ce ii mai trebuie etc. Tastee beneficiaza de un senzor care analizeaza produsul si raporteaza datele la o baza software la care au conlucrat cei mai buni bucatari din lume.

4. Mo’Sphere by Yunuén Hernández

Mo’Sphere permite bucatarului sa realizeze produse in stilul “molecular”. In conditiile in care tot ceea ce mancam inseamna, in fapt, transformari moleculare, sa atingi stadiul ideal al produsului reprezinta o misiune incitanta. Mo’Sphere stie exact cand moleculele sunt la nivelul optim, astfel ca mancarea sa aiba cel mai bun gust din lume.
5.Impress by Ben de la Roche

Cam asa ar urma sa arate frigiderul viitorului. Nu are nevoie de usi si prezinta compartimente speciale, independente, de refrigerare. Conceptul poate fi dezvoltata intr-o gama uriasa de modele, astfel incat sa folosim cat mai optim spatiul din bucatarie si nu numai. Cum ar fi sa ai in sufragerie un astfel de minifrigider cu cateva sticle de bere…

6.Treat by Amy Mon-Chu Liu

The Treat combina cele mai noi tehnologii in materie de pastrare a alimentelor, de la refrigerare la vidare. Sistemul analizeaza in mod constant starea produselor, astfel ca iti va spune cand acestea sunt in pragul expirarii etc. Datele sunt trimise wireless pe telefon sau tableta.

7. Spummy by Alexandre de Bastiani

The Spummy este un mixer care foloseste nano-tehnologia pentru a crea combinatii de coktailuri cu arome si gusturi spectaculoase. Are un soft plin de retete astfel ca iti va spune, odata ce pui ingridientele inauntru, ce ii mai lipseste pentru a iesi un produs perfect. In rest, isi face singur treaba.

8. Ice by Julen Pejenaute

ICE este o inventie care iti permite sa creezi o ambianta optima pentru mancarurile servite la masa. Prin intermediul functiei “Experience”, aparatul va difuza o lumina intr-o culoare adecvata felurilor de mancare, insotita de o linie melodica relaxanta.