Noi imagini de pe Marte! Ce a găsit roverul Perseverance pe Planeta Roșie?

Data: 26/02/2021 | Autor: .
Imagini de pe Marte

NASA a lansat o fotografie panoramică spectaculoasă a zonei de pe planeta Marte unde a aterizat roverul Perseverance.

NASA a lansat o fotografie panoramică spectaculoasă a zonei de pe planeta Marte unde a aterizat roverul Perseverance. Noile imagini de pe Marte vin să confirme asteptările cercetătorilor.

În fotografia reconstituită din mai multe imagini realizate de vehicul se vede creasta craterului Jezero, despre care oamenii de ştiinţă spun că a conţinut un lac adânc în care curgea un râu în urmă cu aproximativ 3.5 miliarde de ani.

Imagini de pe Marte

Roverul a făcut 142 de fotografii la 360 de grade cu camere foto de înaltă definiţie. Roverul Perseverance al NASA  este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, după cele ale Emiratelor Arabe Unite și Chinei, care a parcurs distanța Pământ – Marte în acest an, profitând de o fereastră de oportunitate.

„Am luat toată lumea cu noi în călătoriile noastre prin Sistemul Solar. Este prima dată când am putut să captăm cu adevărat un eveniment precum amartizarea unei navete spațiale”, le-a spus el reporterilor, citează BBC. „Vom învăța ceva privind performanța vehiculului în aceste înregistrări video. Dar o mare parte din asta este să vă ducem și pe voi în călătorie”, a declarat Mike Watkins, directorul Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California, de unde este controlată misiunea NASA.

10 informații incredibile despre misiunea istorică a roverului Perseverance pe Marte

NASA a investit peste 2,5 miliarde de dolari în cea mai complexă misiune spațială către Marte lansată până acum. Roverul a fost construit de către Jet Propulsion Laboratory (JPL) pornind de la planurile roverului Curiosity, folosind o serie de componente are au fost deja testate în cadrul altor misiuni.

Scopul misiunii Perseverance pe Marte

Dacă, în prezent, suprafaţa lui Marte este un deşert îngheţat, oamenii de ştiinţă au aflat din misiunile anterioare ale NASA că pe Planeta Roşie au existat odinioare mări, lacuri şi cursuri de apă, care alături de o climă cu temperaturi mult mai blânde decât în prezent ar fi creat condiţiile optime apariţiei vieţii, cel puţin sub forma microorganismelor.

Ținta marțiană a lui Perseverance este craterul Jezero (numele înseamnă lac în limbile slave), un loc unde semnele au arătat că în trecutul foarte îndepărtat a fost un lac. Jezero este unul dintre cele mai bune exemple pentru ce înseamnă o deltă extraordinar de bine păstrată pe Marte, un loc cu structuri stratificate ce s-au format când un râu se vărsa, probabil, într-o mare.

Ce a găsit roverul Perseverance pe Marte? Filmul complet al misiunii

Imagini de pe Marte