Ce a găsit roverul Perseverance pe Marte? Filmul complet al misiunii

Data: 24/02/2021 | Autor: .

Ce a găsit roverul Perseverance pe Marte? Filmul complet al misiunii

NASA a lansat primele imagini video cu amartizarea roverului Perseverance. Filmul cuprinde imagini spectaculoase captate cu ajutorul celor șapte camere care au filmat momentul istoric.

Roverul Perseverance al NASA  este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, după cele ale Emiratelor Arabe Unite și Chinei, care a parcurs distanța Pământ – Marte în acest an, profitând de o fereastră de oportunitate.

„Am luat toată lumea cu noi în călătoriile noastre prin Sistemul Solar. Este prima dată când am putut să captăm cu adevărat un eveniment precum amartizarea unei navete spațiale”, le-a spus el reporterilor, citează BBC. „Vom învăța ceva privind performanța vehiculului în aceste înregistrări video. Dar o mare parte din asta este să vă ducem și pe voi în călătorie”, a declarat Mike Watkins, directorul Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California, de unde este controlată misiunea NASA.

NASA a investit peste 2,5 miliarde de dolari în cea mai complexă misiune spațială către Marte lansată până acum. Roverul a fost construit de către Jet Propulsion Laboratory (JPL) pornind de la planurile roverului Curiosity, folosind o serie de componente are au fost deja testate în cadrul altor misiuni.

Scopul misiunii Perseverance pe Marte

Dacă, în prezent, suprafaţa lui Marte este un deşert îngheţat, oamenii de ştiinţă au aflat din misiunile anterioare ale NASA că pe Planeta Roşie au existat odinioare mări, lacuri şi cursuri de apă, care alături de o climă cu temperaturi mult mai blânde decât în prezent ar fi creat condiţiile optime apariţiei vieţii, cel puţin sub forma microorganismelor.

Ținta marțiană a lui Perseverance este craterul Jezero (numele înseamnă lac în limbile slave), un loc unde semnele au arătat că în trecutul foarte îndepărtat a fost un lac. Jezero este unul dintre cele mai bune exemple pentru ce înseamnă o deltă extraordinar de bine păstrată pe Marte, un loc cu structuri stratificate ce s-au format când un râu se vărsa, probabil, într-o mare.

Mostre de rocă și sol marțian

Prima parte a misiunii își propune să aducă, după 2030, mostre de rocă și sol marțian pe Terra.

În loc să pulverizeze rocile, aşa cum face burghiul automat din dotarea roverului Curiosity, Perseverance va extrage mostre de rocă de dimensiunea unei bucăţi de cretă pe care le va introduce în tuburi pentru colectarea de mostre. După ce va colecta suficiente mostre, le va transporta şi le va lăsa într-un loc stabilit, de unde vor fi preluate de o misiune ulterioară în scopul aducerii lor pe Pământ.

10 informații incredibile despre misiunea istorică a roverului Perseverance pe Marte