Roverul Perseverance, misiune istorică! Primele imagini de pe suprafața lui Marte

Data: 19/02/2021 | Autor: .

Roverul Perseverance al NASA a reușit să ajungă cu bine pe suprafața lui Marte,  la ora 22.55 (ora României) și a transmis primele imagini de pe Marte. NASA spune că în următoarele zile vor fi testate instrumentele științifice, pentru a se vedea dacă roverul este ”sănătos” și dacă vor putea fi efectuate toate experimentele din misiune.

„I am safe on Mars” (Sunt în siguranță pe Marte) este primul mesaj transmis de Perseverance, de la 480 de milioane de kilometri depărtare, însoțit de primele imagini de pe Marte.

„Perseverance este în viață pe suprafața planetei Marte”, a anunțat NASA pe canalul YouTube.

Primele imagini de pe Marte

roverul perseverance

La câteva minute după amartizare, au sosit și primele imagini luate de roverul Perseverance, în care se vede suprafața aridă a planetei Marte.

Roverul Perseverance al NASA  este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, după cele ale Emiratelor Arabe Unite și Chinei, care a parcurs distanța Pământ – Marte în acest an, profitând de o fereastră de oportunitate.

Președintele Joe Biden a urmărit în picioare transmisiunea NASA cu momentul istoric în care roverul Perseverance a ajuns, joi, pe planeta Marte, după o călătorie de șapte luni în care a parcurs 470 de milioane de kilometri.

Pe contul oficial de Twitter al Casei Albe a fost postată o fotografie în care președintele american, în picioare, lângă un birou, privește la un ecran aflat pe perete, unde sunt transmise în direct imaginile NASA cu amartizarea roverului Perseverance.

Fotografia, însoțită de un mesaj transmis de președintele Biden, a strâns într-o oră zeci de mii de aprecieri.

„Felicitări NASA și tuturor celor care au muncit asiduu ca să facă posibilă această asolizare istorică a roverului Perseverance. Astăzi am dovedit încă o dată că prin puterea științei și cu ingeniozitatea americană, nimic nu rămâne dincolo de tărâmul posibilității”, a scris Biden.

 

NASA a investit peste 2,5 miliarde de dolari în cea mai complexă misiune spațială către Marte lansată până acum. Roverul a fost construit de către Jet Propulsion Laboratory (JPL) pornind de la planurile roverului Curiosity, folosind o serie de componente are au fost deja testate în cadrul altor misiuni.

Scopul misiunii Perseverance pe Marte

Dacă, în prezent, suprafaţa lui Marte este un deşert îngheţat, oamenii de ştiinţă au aflat din misiunile anterioare ale NASA că pe Planeta Roşie au existat odinioare mări, lacuri şi cursuri de apă, care alături de o climă cu temperaturi mult mai blânde decât în prezent ar fi creat condiţiile optime apariţiei vieţii, cel puţin sub forma microorganismelor.

Ținta marțiană a lui Perseverance este craterul Jezero (numele înseamnă lac în limbile slave), un loc unde semnele au arătat că în trecutul foarte îndepărtat a fost un lac. Jezero este unul dintre cele mai bune exemple pentru ce înseamnă o deltă extraordinar de bine păstrată pe Marte, un loc cu structuri stratificate ce s-au format când un râu se vărsa, probabil, într-o mare.

Mostre de rocă și sol marțian

Prima parte a misiunii își propune să aducă, după 2030, mostre de rocă și sol marțian pe Terra.

În loc să pulverizeze rocile, aşa cum face burghiul automat din dotarea roverului Curiosity, Perseverance va extrage mostre de rocă de dimensiunea unei bucăţi de cretă pe care le va introduce în tuburi pentru colectarea de mostre. După ce va colecta suficiente mostre, le va transporta şi le va lăsa într-un loc stabilit, de unde vor fi preluate de o misiune ulterioară în scopul aducerii lor pe Pământ.

10 informații incredibile despre misiunea istorică a roverului Perseverance pe Marte