Oboseala cronică, o boală ascunsă. Experții, despre cum să eviți să ajungi la spital

Data: 9/03/2020 | Autor: .

Oboseala cronică, o boală ascunsă. Experții, despre cum să eviți să ajungi la spital

Dacă simți, dimineața, că îți este tot mai greu să te trezești și să mergi la serviciu sau la școală, dacă seara adormi imediat de cum pui capul pe pernă, dacă simți o durere generală, o lipsă de energie care pare fără sfârșit indiferent de câtă cafea sau energizante ai băut, este probabil să suferi de oboseală cronică. Medicii spun că oboseala cronică este o boală ascunsă de care suferă multă lume. De aceea trebuie să avem foarte mare grijă. Ei insistă pe ideea că, fără să ne relaxăm, riscăm să ne îmbolnăvim, cu consecinţe pe termen lung.

Medicii spun că sindromul de oboseala cronică (cunoscut si ca Encefalomielita mialgica) este o afectiune medicală complexa, de lunga durata, caracterizata prin epuizare fizica si mentala, alaturi de alte simptome. Boala poate afecta atat adultii cat si copii, avand o prevalenta mai mare in randul persoanelor de sex feminin.

Sindromul de oboseală cronică este o tulburare care nu poate fi explicata de vreo afectiune medicala de baza. Oboseala se poate agrava odata cu activitatea fizica sau mentala, dar nu se imbunatateste odata cu odihna.

Cauza sindromului de oboseala cronica nu este cunoscuta, desi exista multe teorii – de la infectii virale la stres psihologic. Unii experti considera ca sindromul de oboseala cronica ar putea fi declansat de o combinatie de factori.

Nu exista un singur test care sa confirme un diagnostic de sindrom de oboseala cronica. Este posibil sa aveti nevoie de o varietate de teste medicale pentru a exclude alte probleme de sanatate care au simptome similare.

  •  senzatia de epuizare dupa eforturi fizice sau psihice chiar de intensitate mica
  •  declin cognitiv (tulburari ale memoriei de scurta durata, tulburari de concentrare, dificultati in reamintirea unui cuvant in timpul discutiei)
  •  somn neodihnitor
  •  dificultatea de a sta in picioare
  •  dureri de cap, gat, musculare, articulare sau ale ganglionilor limfatici.

CUM  SCAPI DE OBOSEALA CRONICĂ

Imagini pentru duck tired

Primul sfat şi cel mai important, este să te odihneşti. Un episod de somn de 8 ore este absolut esenţial pentru corpul uman care face eforturi să se adapteze fluctuaţiilor vremii.

Cum scapi de oboseala cronica? Treci la masă! Mănâncă bine, sănătos, regulat. Vitaminele sunt esenţiale, la fel şi proteinele. Aşa că o friptură bună, o salată de roşii sau de castraveţi, un pahar de lapte sau iaurt nu trebuie să lipsească în această perioadă din alimentaţie.

Dacă te simţi obosit din cauza vremii schimbătoare, încearcă să iei nişte vitamine. Iar vitamina C este cea mai importantă. O găseşti în diverse formule, în farmacii. N-ar strica şi o combinaţie plină de energie – stoarce nişte lămâi într-o cană alături de două-trei portocale şi dacă o să bei sucul, îţi garantăm că vei simţi efectele pozitive.

Sportul înseamnă sănătate! Dacă vrei să scapi de oboseala cronică, de stres şi de nervi, mergi la sală, trage de fiare, aleargă, bate mingea. Indiferent ce faci, încearcă să te mişti cât mai mult, să consumi energie, să transpiri şi să îţi menţii tonusul fizic la un nivel ridicat.

Ieşi la aer curat! Stai o zi întreagă la birou, la aerul condiţionat? Ieşi cât mai des şi ia o porţie de aer curat. Plimbările pe jos în această perioadă sunt absolut esenţiale.

Îmbracă-te cu mai multă atenţie. Confortul personal este esenţial pentru a-ti îmbunătăţii starea fizică şi psihică. Cum vremea este schimbătoare în această perioadă, este bine să te îmbraci adecvat.