Parada de Aur a Faraonilor, imagini incredibile de pe străzile din Cairo

Data: 4/04/2021 | Autor: .

Parada de Aur a Faraonilor

22 de mumii aparținând unor regi și regine ale Egiptului antic au fost mutate sâmbătă, din vechiul Muzeu din Cairo la sediul Muzeului Naţional al Civilizaţiei Egiptene, într-o procesiune denumită ,,Parada de Aur a Faraonilor”.  Evenimentul a fost unul cu adevărat special, gândit, spun surse neoficiale, să prevină ,,blestemul faraonilor”.

Mii de egipteni s-au adunat să vadă ,,Parada de Aur a Faraonilor”, procesiunea istorică a mumiilor care aparţin unor faimoşi regi și regine. După mai bine de un secol, sarcofagele au fost mutate de la Muzeul din Cairo la sediul Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene. Mumiile au fost transportate în care decorate în stil faraonic şi pe care a fost inscripţionat numele fiecărui suveran.

În total, 22 de mumii regale, dintre care 18 ale unor regi şi patru ale unor regine, au fost transportate până la sediul Muzeului Naţional al Civilizaţiei Egiptene, pe un traseu de 5 kilometri, ce a durat 40 de minute.

Mumiile au fost transportate în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat în stil faraonic ce purta numele respectivului suveran.

Procesiunea  a fost deschisă de faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.e.n.) din dinastia a XVII-a, iar ultimul a fost Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.e.n.) din a XX-a dinastie.

Mai bine cunoscuţi publicului larg, Ramses al II-lea şi Hatshepsut au făcut, de asemenea, parte din „parada de aur a faraonilor”.

Parada de Aur a Faraonilor, moment viral pe internet

Autorităţile au pus în scenă un adevărat spectacol, în speranţa că vor atrage turişti, de care au dus lipsă în ultimul an.

În frunte cu tinere îmbrăcate în haine tradiționale și însoțit de faimoasele care egiptene, alaiul a plecat de la Muzeul Egiptului, a șerpuit de-a lungul Nilului și s-a îndreptat către Muzeul Național al Civilizației Egiptene, recent inaugurat.

Misterele Egiptului. 10 informații interesante despre uimitoarea civilizație antică

Cele 22 de mumii păstrate în sarcofage au fost aşezate în cutii speciale, cu temperatura controlată permanent și umplute cu azot, şi au fost transportate în camioane decorate cu aripi şi hieroglife.

Aceste vehicule au fost modificate în aşa fel încât să semene cu anticele barje folosite pe vremea faraonilor pentru a-i conduce pe cei decedaţi pe ultimul drum.

Imaginile spectaculoase dintr-un mormânt de pe vremea faraonilor din Egipt

Parada, ce a costat milioane de dolari, a fost organizată pentru a revigora sectorul turistic, grav afectat de Revoluţia din 2011 şi de tensiunile politice care au urmat, dar şi de pandemie.

În noua „reședință”, mumiile vor fi depozitate în cutii mai moderne. „Controlul temperaturii și umidității va fi chiar mai bun decât în ​​vechiul muzeu”, a declarat Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo.

Imaginile spectaculoase dintr-un mormânt de pe vremea faraonilor din Egipt

Cele 22 de mumii vor fi expuse publicului larg la Muzeul Național al Civilizației Egiptene timp de 15 zile după paradă. Acestea vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor şi vor fi însoţite de o biografie.

Autorităţile egiptene spun că în felul acesta îşi arată respectul faţă de istoria ţării. Însă tot mai multă lume vorbeşte de o încercare de a fi alungat blestemul faraonilor.

Blestemul faraonilor

Folosind un hashtag în arabă care se traduce prin „blestemul faraonilor”, numeroşi internauţi au asociat recentele dezastre din Egipt cu un ”blestem” care ar fi fost provocat de mutarea mumiilor faraonilor.

Egiptul a fost, de altfel, scena mai multor dezastre în ultima vreme. 25 de oameni au murit după prăbuşirea unui imobil, în Cairo.

Mormantul faraonului Tutankhamon ascunde camere secrete

Alte 18 persoane au pierit într-un accident feroviar. Iar cel mai recent exemplu este blocarea canalului Suez de o navă-container.

Descoperire remarcabilă în Egipt. Templul reginei Nearit, soția faraonului Teti