Pericolul din tigaia de Teflon! O simplă zgărietură poate provoca probleme mari

Data: 8/11/2022 | Autor: .

Un nou studiu dezvăluie cât de multe particule mici de plastic ar putea pătrunde în alimentele noastre în urma contactului cu ustensilele de gătit, o mică fisură spartă pe o tigaie acoperită cu teflon putând elibera până la 9.100 de particule.

Oalele și tigăile antiaderente acoperite cu teflon își pierd treptat stratul de acoperire pe măsură ce le folosim și le spălăm, ceea ce ar putea reprezenta o problemă în timpul pregătirii meselor. Cu toate acestea, este dificil de măsurat cât de mult plastic este eliberat.

Noua cercetare analizează microplasticele (mai mici de 5 milimetri) și nanoplasticele (de milioane de ori mai mici), concluzionând că, în timp, am putea avea de-a face cu un număr substanțial de fragmente de plastic.

„Aceasta ne dă un avertisment puternic că trebuie să fim atenți la selectarea și utilizarea ustensilelor de gătit pentru a evita contaminarea alimentelor”, spune Youhong Tang, de la Universitatea Flinders din Australia.

În încercarea de a evalua riscul, echipa a folosit ceea ce se numește tehnica de imagistică Raman pentru a studia microplasticele și nanoplasticele de pe un strat de Teflon la nivel molecular prin împrăștierea fotonilor. De asemenea, experţii au aplicat algoritmi personalizați pentru a calcula cât de mult din acest strat ar putea să se desprindă și să ajungă în alimente.

Bisfenol A. Toxina care intră zilnic în corpul tău, fără să îți dai seama

Cercetătorii au tăiat vasele de gătit acoperite cu teflon

Cercetătorii au tăiat vasele de gătit acoperite cu teflon în bucăți mici şi le-au testat.

Un sigur strat de teflon ar putea provoca eliberarea a până la 2,3 milioane de particule minuscule în timpul preparării mesei, potrivit cifrelor – şi asta în numai 30 de secunde de gătit.

Teflonul (sau politetrafluoroetilena) face parte din familia celor cunoscute ca „substanțe chimice veșnice” care rămân în mediul înconjurător: substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) care au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate.

„Având în vedere faptul că PFAS reprezintă o mare îngrijorare, aceste microparticule de teflon din alimentele noastre ar putea fi o problemă de sănătate”, spune Cheng Fang, cercetător în domeniul materialelor la Universitatea Newcastle din Australia.

Deși există încă întrebări cu privire la cât de frecventă și periculoasă ar putea fi această eliberare de microplastice și nanoplastice, cercetătorii solicită continuarea cercetărilor privind posibilele efecte de contaminare în timpul gătitului.

S-ar putea ca tigăile și cratițele mai vechi să fie scoase din uz după un anumit timp sau ca straturile de teflon să fie făcute mai rezistente la uzura prin care trec în timpul spălării și utilizării.

În ciuda muncii impresionante, echipa de cercetători recunoaște dificultatea de a măsura și evalua particulele de plastic la acest tip de dimensiuni microscopice. Acest domeniu ar putea fi îmbunătățit în viitor.

„Se recomandă mai multe cercetări pentru a aborda evaluarea riscului microplasticelor și nanoplasticelor din Teflon, având în vedere că Teflonul este un membru al familiei PFAS”, spune Tang.

Cercetarea a fost publicată în Science of The Total Environment.

Cum alegi un fier de calcat? Cinci sfaturi esentiale