Oamenii preistorici, legături cu extratereștrii? Ce s-a descoperit în ADN-ul uman

Data: 27/11/2022 | Autor: .

Oamenii preistorici, legături cu extratereștrii? Ce s-a descoperit în AND-ul uman

Cercetătorii de la Universitat Pompeu Fabra din Spania anunţă descoperirea unei prezenţe misterioase în ADN-ul uman. Este vorba de o linie de cod ce aparţine unei specii necunoscute cu care, acum 80.000 de ani, oamenii au intrat în contact. Ar putea fi extratereştrii?

Nimeni nu știe cine a fost, doar că era diferită: O adolescentă de acum peste 50.000 de ani, atât de unică încât părea a fi un strămoș „hibrid” al omului modern, pe care oamenii de știință nu-l mai văzuseră până atunci.

Abia recent, cercetătorii au descoperit dovezi că ea nu era singură. Într-un studiu din 2019 care analizează încurcătura încâlcită a preistoriei umanității, oamenii de știință au folosit inteligența artificială (AI) pentru a identifica o specie necunoscută de strămoș uman pe care oamenii moderni au întâlnit-o în lungul drum spre ieșirea din Africa, în urmă cu milenii.

„În urmă cu aproximativ 80.000 de ani, a avut loc așa-numita ieșire din Africa, când o parte din populația umană, care era deja formată din oameni moderni, a abandonat continentul african și a migrat spre alte continente, dând naștere tuturor populațiilor actuale”, a explicat biologul evoluționist Jaume Bertranpetit de la Universitat Pompeu Fabra din Spania, în Nature Communications.

 

Un ADN misterios

Pe măsură ce oamenii moderni și-au croit acest drum în masa de uscat a Eurasiei, au mai făurit și alte lucruri – înmulțindu-se cu hominizi vechi și dispăruți din alte specii.

Până de curând, se credea că printre acești parteneri sexuali ocazionali se numărau neanderthalienii și denisovanii, aceștia din urmă fiind necunoscuți până în 2010.

În acest nou studiu, o a treia linie de cod de demult a fost izolată în ADN-ul eurasiatic, datorită algoritmilor AI care au cernut o masă complexă de cod genetic uman antic și modern.

Folosind o tehnică statistică numită inferență Bayesiană, cercetătorii au găsit dovezi a ceea ce ei numesc o „a treia introgresie” – o populație arhaică „fantomă” cu care oamenii moderni s-au încrucișat în timpul exodului african.

„Această populație este fie înrudită cu clada Neanderthal-Denisova, fie a deviat timpuriu din descendența Denisova”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, ceea ce înseamnă că este posibil ca această a treia populație din istoria sexuală a umanității să fi fost ea însăși un amestec de Neanderthalieni și Denisovani.

„Teoria noastră coincide cu specimenul hibrid descoperit recent în Denisova, deși deocamdată nu putem exclude alte posibilități”, a declarat într-un comunicat de presă, la momentul descoperirii, unul dintre membrii echipei, genomicianul Mayukh Mondal de la Universitatea din Tartu, Estonia.

Misterul canibalilor din România. Secretul ascuns al civilizației Cucuteni

Misterul AND-ului uman

 

Tot în 2018, o altă echipă de cercetători a identificat dovezi a ceea ce ei au numit un „al treilea eveniment de încrucișare” alături de denisovani și neanderthalieni, iar o serie de lucrări publicate la începutul anului 2019 au trasat cronologia modului în care aceste specii dispărute s-au intersectat și s-au încrucișat mai detaliat ca niciodată.

„Ne-am gândit să încercăm să găsim aceste locuri de mare divergență în genom, să vedem care sunt Neanderthal și care sunt Denisovan, și apoi să vedem dacă acestea explică întreaga imagine”, a declarat Bertranpetit, pentru Smithsonian.

„Se întâmplă că, dacă scădem părțile Neanderthal și Denisovan, există încă ceva în genom care este total necunoscut. Cine este această populatie încă nu știm”, a mai spus acesta.

Paradoxul Fermi, decriptat. De ce ne evită civilizaţiile extraterestre