Povestea SVL, cel mai spectaculos și rapid tren turboreactor construit în URSS

Data: 27/05/2021 | Autor: .

Cercetătorii din URSS au construit, în anii ’60-’80, tot felul de mijloace de transport care mai de care mai extravagante. După ce v-am spus povestea Ekranoplan-ului, o combinație de navă maritimă și avion militar, astăzi vă prezentăm detaliile unui alt proiect ieșit din comun, SVL, cel mai spectaculos și rapid tren turboreactor construit în URSS.

În 1970, cercetătorii din URSS au dezvoltat trenul turboreactor High-Speed Laboratory Railcar (SVL). În esență, rușii au plasat două motoare cu reacție pe o vagon de cale ferată ER22.

Așa s-a ajuns la un tren special, care atingea o viteză de 250 de kilometri pe oră.

Trenul turboreactor SVL avea o lungime de 28 de metri și cântărea numai puțin de 54,4 tone.

Testele au fost un succes din punct de vedere al vitezei, însă la capitolul fiabilitate n-au înregistrat rezultatele scontate. Trenul era prea greu și cerea prea multe resurse pentru a fi fost fezabil din punct de vedere economic.

Așa s-a ajuns ca prototipul trenului SVL să fie abandonat. Trenul a devenit un obiectiv turistic pentru pasionați, putând fi văzut, în prezent, în afara unei fabrici de vagoane din Tver, un oraș din vestul Rusiei.

Testele americanilor

Și americanii au testat un asemenea proiect de tren turboreactor. Prima încercare a fost făcută în 1966 de către New York Central Railroad (NYCR), o companie cu operațiuni în toată regiunea Marilor Lacuri, SUA. Americanii au transformat un vagon Budd Rail Diesel, căruia i-au adăugat două motoare cu reacție General Electric J47-19.

M-497 Black Beetle, așa cum a fost denumit proiectul, a reușit să parcurgă, în teste, distanța între Butler, Indiana și Stryker, Ohio (40 km). Mai mult chiar, pe 23 iulie 1966, trenul turboreactor a atins o viteză de 296 km/h.

Proiectul a fost însă abandonat din cauza costurilor uriașe. Ulterior, în anii 70, Administrația Federală a Căilor Ferate din SUA a dezvoltat Vehiculul de Cercetare cu Motor cu Inducție Liniară (LIMRV), menit să testeze utilizarea motoarelor cu inducție liniară.

Matrix in realitate! Roboti controlati cu puterea gandului (VIDEO)

Un tren turboreactor spectaculos

LIMRV era un vehicul cu roți specializat, care circula pe o cale ferată cu ecartament standard. Viteza a fost limitată datorită lungimii de 6,3 mi (10,3 km) a pistei și a ratelor de accelerare a vehiculului.

Într-o etapă a cercetării s-au adăugat două motoare cu reacție Pratt & Whitney J52 pentru a propulsa LIMRV. Odată ce LIMRV a accelerat la viteza dorită, motoarele au fost blocate înapoi, astfel încât tracțiunea să fie egală cu rezistența lor.

La 14 august 1974, folosind motoarele cu reacție, LIMRV a atins o viteză record mondial de 411,5 km/h pentru vehiculele pe șina convențională.

Nici acest proiect nu a trecut de faza testelor prototip.

Ekranoplan, „Monstrul din Marea Caspică”. Povestea unui avion unic!