Ekranoplan, „Monstrul din Marea Caspică”. Povestea unui avion unic!

Data: 21/03/2021 | Autor: .

În 1987, sovieticii lansau una dintre cele mai spectaculoase creații inginerești din istorie. Ekranoplan-ul, o combinație de navă maritimă și avion militar, era lansată pe Marea Caspică cu scopul de a monitoriza traficul aerian și maritim. 35 de ani mai târziu, ideea avionului-vapor revine în actualitate.

Un prototip experimental al ekranoplanului Orlan va fi dezvoltat în cadrul actualului program de stat de aprovizionare a armatei ruse cu arme noi şi moderne prevăzut până în 2027, a anunţat vicepremierul rus Iuri Borisov, responsabil de industria apărării în cadrul guvernului condus de premierul Dmitri Medvedev.

Flying-V, primul avion cu aripi în formă de V, a efectuat primul zbor

Pe viitor, a menţionat responsabilul rus, ekranoplanele vor fi dotate cu rachete şi vor fi utilizate la monitorizarea zonelor maritime.

„Principalul obiectiv al acestui aparat va fi să acopere calea maritimă nordică (Oceanul Arctic /mările Barents, Kara, Laptev, Siberia de Est, Ciukotsk/ şi Marea Bering), unde infrastructura noastră nu este foarte dezvoltată”, a afirmat Borisov.

Vicepremierul rus nu a exclus ca ekranoplanele să fie mobilizate şi la monitorizarea mărilor Caspică şi Neagră.

Povestea Ekranoplan, „Monstrul din Marea Caspică”

Ekranoplanul ,,Lun’’, lansat în 1987, era capabil să zboare la înălțime mică, de 1-4 metri, deasupra mării, pentru a nu fi detectat de radare.

Aparatul avea o anvergura aripilor de 37 de metri, o lungime de mai mult de 90 de metri şi o greutate de 550 de tone.

Viteza maximă a avionului, mai lung decât un Airbus A380 și aproape la fel de înalt, era de 550 km/h.

O astfel de navă se putea apropia de un portavion sau de un port, de exemplu, și lansa rachetele anti-navă, înainte să fie detectată.

Avionul era dotat cu rachete din Proiectul 903 Lun. În 1986 el a intrat în teste, care au durat până în 1990, după care autorităţile ruse de la acea vreme au decis abandonarea proiectului.

Iniţial, Rusia intenţiona să construiască opt astfel de exemplare, idee ce nu a mai fost realizată din cauza situaţiei economice dificile din ţară din perioada respectivă, precum şi din cauza unor probleme de concepţie.

Vehiculele de acest fel profită de un principiu aerodinamic numit „efect de sol”. Această combinație de viteză și invizbilitate, apropierea lor de suprafață în timp ce zboară făcându-le dificil de detectat prin radar, a atras atenția militarilor sovietici, care au experimentat cu mai multe variante ale conceptului în timpul Războiului Rece. Totodată, folosirea lor deasupra apei dintre Uniunea Sovietică și Iran a dus la porecla de „Monstrul din Marea Caspică”.

Nava a fost scoasă din serviciul activ în 1990

După prăbușirea URSS, nava a fost scoasă din serviciul activ în 1990, iar un al doilea ekranoplan, aflat în construcție, a fost abandonat.

Avionul-vapor de 380 de tone  era propulsat de opt motoare puternice, fiind capabil să decoleze și să aterizeze chiar și pe furtună, când valurile erau de până la 2,5 metri înălțime.

În prezent, singurul ekranoplan se află pe plaja orașului Derbent, din Dagestan.

„Lun” va fi vedeta Parcului Patriot din Derbent, un muzeu militar și parc tematic care va expune diferite tipuri de echipamente militare sovietice și rusești. Lucrările pentru construirea parcului ar trebui să înceapă spre sfârșitului anului acesta, însă, între timp, „Lun” va aștepta liniștit pe plajă.

Ekranoplan, „Monstrul din Marea Caspică”

Autoritățile locale speră ca, în jurul lui, să construiască o adevărată destinație turistică.

Ekranoplanul, o idee relansată

Dincolo de ruși, și în alte țări, precum China, SUA și Singapore, există investitori interesați în relansarea unor astfel de aeronave.

Potrivit CNN, în Singapore, o companie locală, Wigetworks, lucrează la dezvoltarea unui astfel de avion, denumit AirFish 8, iar în China, a fost testat deja un prototip numit Xiangzhou 1.

În Statele Unite, The Flying Ship Company dezvoltă o dronă uriașă, fără echipaj uman, gândită să faciliteze transportul de marfă în zonele greu accesibile.

PETMAN, robotul. „Razboiul Stelelor” este aproape

Și în Rusia, dincolo de conceptul Lun, producătorul de avioane amfibii Beriev a dezvoltat conceptul Be-2500, iar o altă firmă, RDC Aqualines, vrea să construiască un avion similar, capabil să transporte marfă și până la 12 pasageri.

Obama: Construim un Iron Man! Cum va arata armata de roboti a SUA (VIDEO)