Flying-V, primul avion cu aripi în formă de V, a efectuat primul zbor

Data: 2/09/2020 | Autor: .

Universitatea Tehnică Delft (TU Delft) și KLM au efectuat, cu succes, primul zbor cu noul avion „Flying-V” – un avion format practic din două aripi uriașe care vor conține atât scaunele pentru pasageri, cât și zona cargo și rezervoarele de combustibil. Avionul ar urma să transporte la bord circa 314 pasageri. Primele curse aeriene ar putea debuta abia în 2040.

În urmă cu un an Universitatea Tehnică Delft (TU Delft) și KLM au anunțat începerea proiectării modelului Flying-V. După teste ample de tunel eolian și teste la sol, a venit în sfârșit momentul testării unui model la scară a avionului futurist.

Luna trecută, o echipă de cercetători, ingineri și un pilot de drone de la TU Delft s-au deplasat la o bază aeriană din Germania pentru primul zbor de testare, în colaborare cu Airbus.

Flying-V ar urma să fie mai eficient cu 20% față de cele mai avansate avioane de azi și ar putea fi introdus în activitate în următorii 20 de ani.

Designul aeronavei integrează cabina pasagerilor, cală de încărcare a bagajelor și rezervoare de combustibil în aripi, formând o spectaculoasă formă de V. Calculele computerizate au prezis că forma aerodinamică îmbunătățită și greutatea redusă a aeronavei vor reduce consumul de combustibil cu 20% comparativ cu cele mai avansate aeronave de astăzi.

„Aviația contribuie cu aproximativ 2,5% la emisiile globale de dioxid de carbon (CO2), iar industria este în continuă creștere, așa că trebuie să ne îndreptăm atenția în construirea unor avioane mai durabile”, a declarat managerul de proiect de la Tu Delft, Roelof Vos.

Moment istoric în aviație. Cessna 208B Grand Caravan, primul avion electric, a efectuat zborul inaugural

„Nu putem schimba cu avioane electrice întreaga flotă. Avioanele electrificate devin mult prea grele și nu rezistă să zboare peste Atlantic – nu acum, nu în 30 de ani”, a spus Vos. „Așa că trebuie să creăm tehnologii noi care reduc arderea combustibilului într-un mod diferit. Noua configurație pe care o propunem realizează o acțiune simultană între fuzelaj și aripă. Fuzelajul contribuie activ la ridicarea avionului și creează o rezistență mai redusă la aerodinamică”, a mai adăugat acesta.

Airbus Maveric , avionul OZN. O revoluție în aeronautică