Qualcomm anunță prima antenă 5G pentru telefoanele mobile. Vom descărca un film, pe telefon, în câteva secunde

Data: 24/07/2018 | Autor: .

Qualcomm anunță prima antenă 5G pentru telefoanele mobile. Vom descărca un film, pe telefon, în câteva secundeQualcomm a prezentat prima antenă pentru smartphone-uri, capabilă să ofere transfer de date la viteze gigabit. Modulul QTN052 urmează să doteze telefoanele 5G care vor fi lansate din 2020, moment în care vom avea și primele oferte de telefonie și date pe noile frecvențe 5G, relatează GadgetReport.ro

QTM052 mmWave este un modul cu patru antene care poate să găsească cu exactitate cel mai puternic semnal 5G.

Testele făcute la începutul acestui an, la Mobile World Congress de la Barcelona, au arătat că tehnologia 5G este capabilă să ofere viteze de 3,77 Gb/s, faţă de maxim 350 Mb/s, cât oferă internetul 4G+.

Viteza incredibilă de transfer, ce va putea ajunge până la 10 GB pe secundă, va permite dezvoltarea la scară largă a serviciilor de streaming în format 4K, astfel că nu este exclus ca, în următorii ani, posturile TV să îşi treacă emisia pe internet.

Tehnologia 5G va permite, de asemenea, dezvoltarea maşinilor inteligente, a electrocasnicelor conectate la web şi, în general, a transferului de date la un nivel fără precedent, astfel încât accesul la informaţie va deveni instantaneu, indiferent de unde îl accesezi.

CÂND VOM VEDEA 5G ÎN ROMÂNIA

Tehnologia 5G are șanse mari să debuteze în 2020, odată cu primele telefoane capabile să funcționeze la noile standarde. Toți marii jucători din piață au investit în dezvoltarea unor astfel de gadgeturi.

În premieră europeană, Samsung, Orange și Cisco au testat tehnologia 5G în județul Cluj.

ANCOM a anunțat luni că pregătește documentația pentru implementarea tehnologiei 5G în România. Autoritatea și reprezentanții companiilor de profil s-au întâlnit și au stabilit, în cadrul unei ședințe a Consiliului Consultativ, planul de măsuri și calendarul național privind alocarea benzii de frecvențe 470-790 MHz, precum şi opțiunile de reglementare asociate, sub forma unei foi de parcurs naționale privind alocarea și utilizarea viitoare a benzii de frecvențe 470-790 MHz.


“Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 MHz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziţie a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Calendarul acțiunilor privind alocarea și utilizarea viitoare a benzii de frecvențe 470-790 MHz

Un prim pas esențial este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicații mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 MHz să fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio) și atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră.

Până la sfârșitul acestui an, ANCOM va elabora și va adopta poziția națională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz și 26 GHz pentru sisteme de comunicații electronice pe suport radio de bandă largă.

O altă acțiune cu impact asupra implementării tehnologiilor 5G este încheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu țările vecine, până la 30 iunie 2019. Totodată, ANCOM va derula și o campanie de monitorizare a spectrului radio în benzile de frecvențe care fac obiectul licitației și va pune la dispoziția participanților la licitație un raport privind situația semnalelor radio identificate pe teritoriul României în aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state.

Până la data de 31 iulie 2019, ANCOM va adopta decizia privind organizarea procedurii de acordare a licențelor, respectiv stabilirea condițiilor de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor și a altor acte normative necesare.

Conform propunerii Autorității și dezbaterilor cu reprezentanții industriei de profil, până la data de 15 decembrie 2019 se va finaliza licitația pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor în banda de 700 MHz și în celelalte benzi de frecvențe vizate pentru furnizarea de comunicații fixe și mobile asociate tehnologiei 5G.

Samsung trece pe tehnologia 5G. Primul smartphone, în dezvoltare