Samsung trece pe tehnologia 5G. Primul smartphone, în dezvoltare

Data: 17/04/2018 | Autor: .

Samsung trece pe tehnologia 5G. Primul smartphone, în dezvoltare

Sud-coreenii de la Samsung testează tehnologia 5G, iar primul smartphone cu modemul Exynos 5G, cel mai probabil Galaxy S10, va debuta pe piaţă în primăvara lui 2019. BusinessKorea afirmă că planurile Samsung sunt extrem de avansate şi că noua tehnologie va declanşa o adevărată revoluţie în materie de transmisie de date, relatează GadgetReport.ro

Samsung a anuntat dezvoltarea cu succes a tehnologiei 5G, care ofera posibilitatea unei transmisii de date de sute de ori mai rapidă decat în cazul retelei 4G. Cu noua tehnologie vom putea, de exemplu, sa descarcam un film intr-o secundă.

Primul smartphone care va folosi modemul Exynos 5G va fi, cel mai probabil, Galaxy S10, telefon despre care estimează că va fi prezentat la MWC Barcelona de anul viitor.

Pentru a putea susţine transferul uriaş de date, telefonul va include cel puţin 8 GB de RAM şi o baterie pe măsură, de peste 6000 mAh.

Testele făcute de Samsung au arătat că tehnologia 5G, dezvoltata in parteneriat cu operatorul sud-coreean SK Telecom, este capabilă să ofere viteze de 3,77 Gb/s, faţă de maxim 350 Mb/s, cât oferă internetul 4G+.

Experţii spun că, chiar dacă Galaxy S10 va fi capabil 5G Ready, viteza de utilizare va depinde de modul în care operatorii de telefonie vor implementa noua reţea 5G, care necesită investiţii  masive. Asta pentru că tehnologia 5G va furniza datele intr-o noua matrice, folosindu-se de trei emitatoare diferite, peste frecventa de 6Ghz.

CURSA PENTRU TEHNOLOGIA 5G

GadgetReport.ro relata, anterior, ca la nivel internaţional, competitia pentru dezvoltarea de comunicatii mobile 5G devine din ce in ce mai acerbă.

Qualcomm şi Intel au prezentat, încă de anul trecut, noul Snapdragon X50 şi modemul XMM8060, care vor echipa dispozitivele mobile, începând din 2019.

Intel, Cisco, Ericsson, LG si Nokia lucrează împreună, în cadrul grupului Verizon 5G Technology Forum, pentru a transforma în realitate visul internauţilor – să aibă acces instant la internet.

Un alt grup de lucru a fost dezvoltat de NTT Docomo, KDDI si SoftBank, trei dintre cele mai importante companii de telecomunicaţii din Japonia. Aceste companii au cooptat Panasonic, Sharp si Fujitsu, scopul fiind acela de a găsi cele mai bune soluţii pentru ca 5G să ajungă cât mai repede pe piaţă.

China a instituit in februarie 2012 grupul “IMT-2020 (5G) Promotion”, condus de guvern, pentru cercetare in sectorul 5G, in timp ce Comisia Europeana planuieste, de asemenea, investitii de 50 de milioane de euro in 2013, cu scopul de a aduce serviciile 5G pe piata pana in 2020.

Viteza incredibilă de transfer, de până la 10 GB pe secundă, va permite dezvoltarea la scară largă a serviciilor de streaming în format 4K, astfel că nu este exclus ca, în următorii ani, posturile TV să îşi treacă emisia pe internet.

Tehnologia 5G va permite, de asemenea, dezvoltarea maşinilor inteligente, a electrocasnicelor conectate la web şi, în general, a transferului de date la un nivel fără precedent, astfel încât accesul la informaţie va deveni instantaneu, indiferent de unde îl accesezi.

In graficul alaturat, prezentat de GSM Arena, puteti vedea modul in care a evoluat tehnologia de-a lungul anilor.

Ultimul studiu Ericsson Mobility Report arată că 90% din populația lumii va fi acoperită de rețele mobile de tip WCDMA/HSPA până în 2021.