Reducerea tarifelor de interconectare a taiat 2,6% din veniturile Orange Romania

Data: 25/10/2012 | Autor: .

Veniturile Orange Romania, cel mai mare operator telecom de pe piata locala, au scazut cu 2,6% in primele trimestre ale acestui an fata de valoarea inregistrata in perioada similara din 2011, pana la nivelul de 680 de milioane de euro. Potrivit companiei, declinul este cauzat in totalitate de impactul reducerii tarifelor de interconectare operata de ANCOM.

Tarifele de interconectare sunt platite de operatorii telecom in cazul convorbirilor initiate de un utilizator al unei retele catre un utilizator din alta retea. Acestea sunt platite de catre operatorul in reteaua caruia a fost initiat apelul catre operatorul catre reteaua caruia a fost efectuat apelul si se regasesc in costurile achitate de utilizatorii finali care initiaza apelurile.

Cu toate acestea, la nivelul celui de-al treilea trimestru al anului veniturile Orange Romania au urcat pana la 232 milioane de euro, inregistrand o creştere de 0,1% faţa de perioada similara a anului trecut, pe baza comparabila

La 30 septembrie 2012, Orange Romania avea 10.243.000 de clienti (SIM-uri active), cu 197.000 mai multi clienti decat in urma cu trei luni.

De asemenea, acest trimestru a aratat o crestere neta a numarului de clienti care si-au portat numarul de telefon la Orange.

In acelaşi timp, extinderea reţelei naţionale de date mobile, imbogatirea portofoliului de produse cu noi modele de smartphone-uri si tablete, precum şi campania promoţionala de internet mobil pe litoral au contribuit decisiv la performanta solida a serviciilor de date mobile. Astfel, numarul de smartphone-uri vandute in T3 2012 a fost cu 45% mai mare decat vanzarile din T3 2011. Traficul de date mobile in retea, in trimestrul al treilea, a crescut cu aproape 50% comparativ cu T3 2011, cea mai susţinuta rata de creştere inregistrandu-se in randul clientilor rezidentiali.

Un moment important al acestui trimestru a fost caştigarea de catre Orange a licenţelor pentru operare in domeniul telecomunicaţiilor mobile din Romania, pentru urmatorii 16,5 ani. Aceste licenţe vor permite Orange Romania sa lanseze comercial serviciul 4G inainte de sfarsitul acestui an, dupa primirea acordului din partea ANCOM.

“Acest trimestru se remarca prin creşterea puternica a numarului de clienti si prin apetitul sporit pentru serviciile de internet mobil şi pentru dispozitivele performante. Tehnologia 4G ne va oferi noi oportunitaţi de a-i incanta pe clientii noştri printr-o gama mai extinsa de aplicatii si de servicii de continut”, a declarat Jean-François Fallacher, CEO Orange Romania.