Renault Morphoz EV. Cel mai spectaculos SUV electric anunțat de francezi

Data: 8/03/2020 | Autor: .

Renault Morphoz EV. Cel mai spectaculos SUV electric anunțat de francezi

Francezii de la Renault au lansat conceptul unui EV (vehicul electric) cu adevărat ieșit din comun. Renault Morphoz EV este primul automobil modular, complet autonom, care poate fi adaptat în funcție de dorințele pasagerilor. Unii experți spun că acest concept are șanse să devină realitate în următorii 10 ani, relatează GadgetReport.ro

Renault Morphoz EV se remarcă, în primul rând, prin designul futurist, cu linii îndrăznețe. Mașina are o„caroserie activă”, care îi permite să își adapteze șasiul în funcție de utilizare.

Pentru distanțe scurte, în modul ,,Oraș”, Renault Morphoz EV prezintă o siluetă ceva mai compactă, cu o baterie de 40 kw, care îi asigură o autonomie de 250 de kilometri.

Pentru modul ,,Călătorie’’, mașina își lungește șasiul și silueta cu 20 de cm, cu ajutorul unei clapete active, și permite instalarea unei baterii suplimentare, de 50 kW, care îi va asigura o autonomie de până la 700 km.

În funcție de scenariul în care este folosită, bara de protecție din spate, farurile și deflectoare de aer se deplasează, de asemenea, pentru a face vehiculul mai aerodinamic pe drumuri lungi și mai practic în oraș.

După ce călătoria s-a încheiat, potrivit Renault, „utilizatorul se oprește la o stație pentru a returna bateriile suplimentare și a reveni la capacitatea inițială de 40 kWh din configurația vehiculului”.

Interesant este și faptul că Renault Morphoz EV se încarcă prin inducție wireless atât acasă, în stațiile speciale cât și în timp ce conduceți pe drumuri echipate cu încărcătoare de inducție. Mai mult chiar, atunci când nu conduci EV-ul, bateriile sale pot fi utilizate pentru a alimenta electrocasnicele din casă prin intermediul unui accesoriu special.

La fel ca conceptul Symbioz din 2017, Renault Morphoz EV include programul de conducere autonomă la nivelul 3 (autonom). Dincolo de faptul că nu va mai fi nevoie să șofeze până la destinație, utilizatorii vor putea, de exemplu, să comande redarea de filme și seriale pe display-urile din interior și să dicteze e-mailuri.

Ca orice concept, Renault Morphoz EV vine cu alte specificiații futuriste dar care au șanse ca, în viitor, să devină realitate.

Mașina poate detecta pasagerii și șoferul, volanul se poate retrage, deschizând un panou de infotainment, la fel ca Honda E.  Pentru că Renault Morphoz EV nu are un stâlp central „B”, spațiul din interior se poate adapta în funcție de dorințele pasagerilor. Aceștia, de exemplu, se pot așeza în scaune față în față, în jurul unei mese.

Bineînțeles că de la concept la producția de serie va fi o cale destul de lungă. Unii experți vorbesc de 5-10 ani. Cert este că inovațiile prezentate de Renault Morphoz EV, precum șasiul adaptabil, volanul retractabil și încărcarea wireless prin inducție, au șanse mari să devină realitate pe următoarele modele electrice Renault.