Review Samsung Galaxy S20 FE, după 2 săptămâni. Noul telefon al sud-coreenilor, cu bune şi rele

Atunci când am auzit de faptul că sud-coreenii pregătesc un nou smartphone din seria S20, ne-am gândit că va fi vorba de Samsung S20 Lite, succesorul lui Galaxy S10 Lite, telefon lansat la începutul acestui an. Sud-coreenii s-au gândit însă la un artificiu de marketing, botezând telefonul Fan Edition si pozitionandu-l, astfel, ca un smartphone cu specificațiile căutate de fanii Samsung, mai ales cei conectați la social media. Camere bune, o baterie mai mare și un ecran de 120 Hz. Sunt destule argumente pentru a-l cumpăra, mai cu seamă că prețul nu este mic deloc?

Samsung a folosit pentru prima dată brandul Fan Edition la Galaxy Note 7 FE , atunci când a încercat să salveze eșecul Galaxy Note 7 cu o ediție revizuită, pe baza cererii fanilor.

Samsung Galaxy S20 FE se dorește a fi o ediție revizuită a lui S20, cu câteva specificații de top și un preț mai mic decât flagship-ul lansat în primăvară.

 

Samsung Galaxy S20 FE, telefon pe care îl testăm în aceste zile în cadrul programului Orange Smartphone Tester derulat de Orange, are un design interesant. Din față, arată la fel ca Galaxy S20. În ceea ce privește dimensiunea, se încadrează între Galaxy S20 de 6,2 inci și Galaxy S20+ de 6,7 inci.

Spatele nu este acoperit cu sticlă, având o carcasă din plastic, un plastic bun care nu îți alunecă din mână și care se simte bine în palmă. Sud-coreenii au recurs la această soluție bineînțeles cu ideea de a reduce costurile.

Want an affordable 5g smartphone? Check out Samsung Galaxy S20 FE 5G ⋆ Alertify - Travel & Technology Alert's

Plasticul de pe spate se simte surprinzător de bine, nu ca sticla, însă este mai ok decât plasticul lucios, predispus la amprente, pe care Samsung îl folosește în telefoanele mai ieftine din seria M și seria A.

Altfel spus, nu ne-a deranjat acest aspect. Însă am rămas puțin dezamăgiți de rama telefonului. Este destul de groasă și aduce aminte de telefoanele de acum câțiva ani. Interesant este că este chiar mai mare decât la Galaxy M51, un telefon din gama medie.

În esență, raportul ecran-corp este de 84,8%, ca la telefoanele ieftine. Galaxy S20 + are un raport ecran-corp de 90,5%.

O altă surpriză, nu tocmai plăcută, este prezența Gorilla Glass 3, în condițiile în care ne-am fi așteptat la Gorilla Glass 6.

Pe de altă parte, ne-a plăcut faptul că camera frontală este foarte mică, ceea ce o face aproape ilizibilă pe ecranul plat, fără margini rotunjite. Ne-am fi aștepat, la fel ca telefoanele din seria S20, la o margine ceva mai curbată.

O altă decizie interesantă pe acest Fan Edition – ecranul are o rezoluție Full HD, nu QHD. Probabil au ales această variantă pentru că astfel rata de refresh funcționează, în standard, la 120 Hz.

Pe S20 și Note 20, avem o rezoluție mai mare însă nici la aceste telefoane nu poți folosi rata de 120 Hz decât în modul Full HD.

Pentru un ochi avizat, diferența se vede. Pentru majoritatea utilizatorilor, nu va fi nicio diferență.

HARDWARE IREPROȘABIL

Dincolo de calitatea ecranului, de carcasa din plastic și rama destul de groasă, Samsung Galaxy S20 FE este, din punct de vedere hardware, un telefon excelent.

Varianta 4G vine cu un procesor Exynos 990, în timp ce varianta 5G, pe care noi o testăm, are un procesor Qualcomm Snapdragon 865 și 6 GB de RAM.

O combinație excelentă care rulează Android-ul 10 fără probleme, indiferent de aplicații. Și mai face un lucru important. Spre deosebire de S20 și Note20 nu se încălzește atât de tare când te joci în modul intensiv sau când inregistrezi video în 4K.

Să nu uităm un aspect relevant. Avem un display AMOLED de 120Hz, care cere multe resurse, o cameră principală împrumutată de la Galaxy S20 (deși cu procesare diferită a imaginii) și o baterie de 4.500 mAh, care se descurcă onorabil o zi întreagă.

CAMERE PENTRU SOCIAL MEDIA

Un alt atuu important al acestui telefon îl reprezintă suita foto. Carcasa triplă a camerei este plasată în partea stângă sus, pe spate, obiectivele camerei fiind proiectate ca obiectivele din seria Galaxy Note 20 și Galaxy Z Fold 2.

Este o cameră triplă, formată dintr-o cameră 12MP wide, un senzor 8MP tele și o altă camera de 12MP ultra wide. Împreună, camerele se descurcă excelent realizând imagini foarte bune, indiferent de luminozitate. Ne-au surprins plăcut inclusiv imaginile captate cu camera de selfie.

Iar software-ul le accentuează culorile și contrastul, în așa fel încât fotografiile arată foarte bine.

Pentru un ochi avizat, contrastul arde câteodată, iar culorile par a fi prea puternice, însă pentru social media, fotografiile și clipurile realizate cu Samsung Galaxy S20 FE sunt pur și simplu excelente.

FILME ȘI JOCURI LA UN NIVEL IREPROȘABIL

Procesorul Qualcomm Snapdragon 865 și cei 6 GB de RAM fac ca orice joc pe care îl deschizi pe acest telefon să ruleze fără probleme, fără sacadări și, foarte important, fără ca telefonul să se încingă. Vei putea juca absolut toate jocurile din Google Play.

La capitolul filme, ecranul de 120 Hz redă excelent orice producție, fie ea de pe Youtube, Netflix, HBO Go sau din altă sursă. Iar sunetul stereo este foarte bun, similar cu cel oferit, de exemplu, de Galaxy Note20 Ultra 5G, telefon care are un preț dublu.

Ce ne-a surprins neplăcut este că din pachet lipsesc căștile AKG de pe generațiile anterioare. De ce nu le-au mai pus? Reduceri de costuri. În plus, la fel ca ceilalți producători de top, precum Apple, sud-coreenii mizează pe căștile wireless, unde au câteva produse interesante. Nu le-au pus în pachet pentru că ar fi crescut prețul și mai mult.

Acesta este și motivul pentru care nu vezi nicio mufă pentru căști de 3,5 mm.

 Samsung Galaxy S20 FE

Interesant este și faptul că, deși telefonul este capabil să se încarce rapid la 25W, în cutie nu ai decât un încărcător de 15 W, pe USB Type C, astfel că dacă vrei performanță maximă la încărcare, va trebui să îl cumperi separat.

Pe Galaxy M31s și Galaxy M51s, telefoane mai ieftine, avem un încărcător USB 3.0 de tip C 3.0 PD cu PPS și PDO.

Vestea bună este că, în materie de autonomie, Samsung Galaxy S20 FE se descurcă excelent o zi întreagă, grație bateriei de 4500 mAh. Am fi vrut una de 5000 mAh. Cert este că autonomia este mai bună decât la Note20 Ultra 5G care, pe seară, trebuie să îl pui în priză, dacă îl folosești intensiv pe social media, pe filme și pe Yotube.

Pe de altă parte, avem un telefon rezistent la apă IP68 și care intră pe internet cu 5G și conectivitate wifi6. Telefonul include un slot pentru card microSD hibrid (dual-SIM sau un singur SIM + microSD).

Merită să cumperi Samsung Galaxy S20 FE?

La 3633 de lei cât costă acum la Orange, fără abonament, telefonul reprezintă o alternativă mai ieftină la S20 și Note20. Dacă ai un telefon din seria S9 sau chiar S10, merită să faci upgrade-ul.

Diferența se simte, atât în privința imaginii, grație ratei de refresh de 120 Hz, cât și în privința fotografiilor. Samsung Galaxy S20 FE face imagini mai apropiate de ceea ce își doresc cei care vor să iasă bine în poze, grație artificiilor software folosite de acest telefon.

Dacă îl cumperi la abonament, prețul va fi unul destul de bun. Alternativa ar fi OnePlus 8T, OnePlus 8 Pro, Xiaomi Mi 10T, Mi 10T Pro și Mi 10 și ASUS ROG Phone 3. Fiecare din aceste telefoane are specificații interesante însă dacă ești fan Samsung, comparația este exclusă.

Și să nu uităm un aspect important. Samsung a dezvoltat un sistem de service excelent, unde îți repari telefonul în numai 2 ore, iar reparațiile în garanție sunt gratuite.

Altfel spus, dacă vrei să îți schimbi telefonul și nu ai bani de Galaxy S20 sau de Note20, acest telefon reprezintă o soluție optimă.

Samsung Galaxy S20 FE

Unboxing Samsung Galaxy S20 FE, un telefon controversat, plin de surprize