Review Sony AG9. Cum se prezintă cel mai nou OLED din gama premium

Data: 6/09/2019 | Autor: .

Review Sony AG9. Cum se prezintă cel mai nou OLED din gama premium

Dacă vrei să îți cumperi un televizor de ultimă generație 4K, în 2019 ai de ales, în principal, între OLED-uri și QLED-uri. Ambele tehnologii oferă o calitate excelentă a imaginii, cu mici diferențe care sunt date, în principal, de contrast, de calibrarea culorilor și, bineînțeles, de sistemele de operare folosite de producători. Unul dintre cele mai interesante televizoare din 2019, testate de GadgetReport.ro, este Sony AG9, un gadget care este vândut pe piața românească în trei versiuni de ecran, de  55, 65 și respectiv 77 de inch .

Sony AG9 este flagship-ul companiei japoneze din acest an. Se remarcă, în primul rând, prin designul spectaculos. Rama televizorului este aproape inexistentă, fapt care oferă o experiență de vizualizare excelentă.

Stand-ul cu care vine Sony AG9 are un design minimalist și destul de plat, astfel că nu deranjează vizual.  Este stabil, fiind destul de solid, însă suferă de o problemă aparte. Dacă vrei să adaugi televizorului un soundbar, va fi aproape imposibil să îl amplasezi optim în spațiul dintre ecran și comoda TV.

Ne-a plăcut faptul că cablurile sunt ascunse in suport si fixate cu dispozitivul de prindere furnizat.

Televizorul Sony AG9 folosește sistemul de operare Android, astfel că ai la dispoziție o gamă largă de aplicații, în Play Store, iar multe dintre ele sunt preinstalate, precum Netflix , care are inclusiv butoane dedicat pe telecomandă.

Android-ul Oreo se mișcă rapid, fără întreruperile pe care le-am constatat la televizoarele care rulează acest sistem și care sunt mai puțin performante.

Telecomanda lui Sony AG9 oferă inclusiv un buton dedicat pentru Google Play, astfel că accesul la magazinul de aplicații se produce instant.

Pe ansamblu, telecomanda este destul de ergonomică și realizată din materiale de bună calitate, cu un strat lucios metalic care îți completează senzația de produs din gama premium.

Calitatea imaginii este, așa cum era de așteptat pentru un astfel de panel OLED, una foarte bună. Grație display-ului OLED și celui mai puternic procesor de imagine X1™ Ultimate cu Pixel Contrast Booster™, imaginile sunt strălucitoare, cu un negru profund și un contrast bine calibrat, cu 24p True Cinema.

Ai la dispozitie o multitudine de moduri de imagine: Vivid,Standard,Cinema,Game,Graphics,Photo,Custom,Dolby Vision Bright,Dolby Vision Dark,Netflix calibrated.

Spre deosebire de alte televizoare testate de GadgetReport.ro,  la  Sony AG9 nu există practic întârzieri, brick-uri sau alte aberații de culoare atunci când te uiți la competiții sportive, la filme de acțiune sau folosești televizorul pentru jocuri pe PlayStation 4.

Cel mai bine se văd, bineînțeles, filmele și serialele de pe Netflix, în 4K, iar sunetul este pe măsura imaginii, având un bass puternic și o bine calibrare a înaltelor. Am sesizat cu plăcere și existența Netflix Calibrated mode,  care optimizează experiența vizuală, indiferent din ce unghi privești (178 / 178 grade).

Pe cablu TV, televizorul redă corect semnalul HD emis de posturile de televiziune, iar în cazul televiziunilor SD, reușește cu destul de mare succes să optimizeze imaginea în așa fel încât să o ridice la o claritate mai bună și un contrast superior, grație panelului TRILUMINOS™ .

Televizorul intră pe internet prin conexiunea WI-FI a/b/g/n/ac, la 2,4-5 Ghz, sau prin mufa standard, și se mișcă rapid în orice aplicație, inclusiv poți să stai pe Facebook, să navighezi pe Chrome etc.

Pentru gaming, televizorul Sony AG9 oferă o experiență plăcută, optimă pentru un gamer fără pretenții de monitor profesional. Imaginile redate sunt clare și de o calitate înaltă, chiar și în jocuri precum God Of War sau  Gran Turismo Sport care supun procesorul grafic al televizorului unor provocări suplimentare.

Vă spuneam mai sus despre sunetul foarte bun. Acesta este implementat prin intermediul unor difuzoare amplasate în membrana ecranului OLED. La fel ca la telefoanele mobile de ultimă generație, simți că sunetul, optimizat cu Sound-from-Picture Reality™, pare că iese din ecran, iar experiența este una foarte interesantă.

Ai de ales între mai multe moduri de sunet: Standard, Dialog, Cinema, Music, Sports, Dolby Audio. La fel ca intr-o sala de concerte, sunetul va invaluie din diferite directii, gratie tehnologiei Acoustic Surface Audio+™. Doua elemente de actionare si doua subwoofere puternice ofera un sunet multidimensional care va scufunda intr-o experienta de divertisment cu totul noua.

Nu credem că  Sony AG9 ar mai avea nevoie de un soundbar.

Sony AG9

Sony AG9 este unul dintre cele mai subțiri Tv-uri OLED testate de către GadgetReport.ro

Pe ansamblu, cele câteva zile în care am testat acest televizor ne-au convins că Sony AG9 este un concurent cu șanse reale la titlul de televizorul OLED al anului 2019. Pentru cine își dorește un produs de calitate, ireproșabil ca imagine și sunet, OLED-ul celor de la Sony s-ar putea să le satisfacă mare parte din pretenții.

Prețul este unul, bineînțeles, pe măsura tehnologiei. Însă, la fel ca la telefoane, dacă vrei un gadget de calitate, nu te aștepta să îl găsești la un preț derizoriu.

În plus, trebuie ținut cont și de un alt aspect. Un televizor bun, realizat cu piese de calitate, te va ține mai mult decât un no-name luat cu 1400 de lei din hipermarket. S-ar putea ca după 2-3 luni să înceapă să îți apară ghost-uri pe ecran sau să îți cadă placa Wi-Fi.

Sfatul nostru este ca, atunci când cumpărați un televizor, dincolo de imagine, să verificați garanția, să vedeți dacă are service autorizat în România, să citiți câteva review-uri online. Nu prețul trebuie să fie principalul argument. Dacă un televizor este suspect de ieftin, vă garantăm că există o problemă pentru care comerciantul vrea să scape de el. Chestie valabilă și în cazul tradiționalului Black Friday.

Dacă vă interesează Sony AG9, o puteți face de aici.