Romania se pregateste de 4G (VIDEO)

Data: 14/08/2012 | Autor: .

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a inregistrat ofertele finale pentru „cea mai mare licitatie de spectru organizata inRomania”, cea pentru frecventele 4G. Serviciile Long Term Evolution (4G) permit utilizarea internetului la viteze de pana la 100 de Mbps, de aproape cinci ori mai mult decat in cazul tehnologia 3G

2K Telecom, Cosmote Romania, Orange Romania, RCS&RDS si Vodafone Romania s-au inscris la licitatia pentru benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz.  Licentele de telefonie mobila ofertate vor permite introducerea serviciilor 4G.

”Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana cel tarziu la data de 20 august 2012 care sunt operatorii care vor participa la licitatie. In cazul in care cererea este mai mare decat oferta, licitatia propriu-zisa va incepe la data de 10 septembrie 2012 cu rundele primare, pentru ca rezultatele finale sa fie anuntate, cel mai probabil, in cursul lunii octombrie. In cazul in care cererea este egala cu oferta, atunci se va trece direct la rundele de alocare a spectrului, runde pe parcursul carora operatorii vor licita pentru pozitiile pe care si le doresc in banda”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de ANCOM.

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).

Cum functioneaza retelele 4G aflati din clipul video de mai jos.