Samsung Galaxy Note10+, cu bune și rele. Merită investiția?

Data: 21/08/2019 | Autor: .

Lansarea noii generații Samsung Galaxy Note10+ a creat destule controverse. Unii au lăudat nivelul tehnologic de top, faptul că telefonul rivalizează cu laptopurile de ultimă generație și că înregistrează video și face fotografii la un nivel profesional. Alții au remarcat, în schimb, faptul că nu aduce prea multe inovații față de generația Galaxy S10 și că, din multe puncte de vedere, acest telefon nu își depășește condiția. Care este adevărul? Merită să cumpărăm noul telefon Galaxy Note10+ ? Aflați opinia GadgetReport.ro după un test intensiv, desfășurat zilele trecute la New York.

Galaxy Note10+, testat de GadgetReport.ro în cadrul programului Orange Smartphone Tester, este, fără îndoială, cel mai performant telefon lansat vreodată de Samsung.  Telefonul îl puteți cumpăra de pe site-ul Orange la un preț foarte bun.

Procesorul Exynos 9825, dezvoltat pe 7nm, și cei 12GB de memorie RAM îi asigură telefonului o performanță fără cusur. Galaxy Note10+ se mișcă extrem de rapid în aplicații, indiferent de natura acestora, inclusiv în jocurile de ultimă generație.

La nivel de hardware, Galaxy Note10+ rivalizează, de altfel, cu laptopurile de business, astfel că îl poți folosi chiar și în acest rol, cu o tastatură și un mouse pe Bluetooth și un monitor conectat prin USB-ul Type C, fără să mai ai nevoie de un DEX dedicat, ca la generația anterioară.

Mai mult, ai la dispoziție o aplicație specială care îți sincronizează datele de pe telefon cu laptopul cu Windows. Un software care vine să îmbunătățească performanța deja oferită de Microsoft, pe Windows 10.

Este de ajuns ca să justifice investiția destul de mare, comparabilă cu cea într-un laptop? Depinde ce cauți. Galaxy Note 10+ este, până la urmă, doar un telefon, astfel că este destinat, în primul rând, unei experiențe touchscreen, mobilă.

Ai destule avantaje la acest capitol, iar cel mai evident este ecranul spectaculos.

Display-ul lui Galaxy Note10+ are 6,8 inchi și este aproape 4K, având o rezoluție de  3040×1440 pixeli, 498 ppi. Este un ecran luminos, bine calibrat, așa cum de altfel Samsung ne-a obișnuit de ceva vreme, pe flagshipurile sale.

Când îl vei folosi pentru prima dată, reține că este setat la FullHD, la fel ca la Note 10, astfel că va trebui să intri în meniu și să-l treci pe rezoluția maximă. Va consuma mai mult bateria, însă vei avea un plus de detalii, mai ales în jocuri.

Pe partea de video, ecranul lui Galaxy Note10+ , chiar și cu notch-ul simplificat și amplasat în zona centrală, oferă o experiență multimedia ireproșabilă. Pe Netflix, HBO Go, pe Youtube, telefonul oferă un contrast foarte bun și o bună definire a culorilor, iar sunetul stereo este pe măsura ecranului.

Un hardware puternic, un ecran spectaculos. Galaxy Note10+ mai are un atuu important. Camerele foto&video.

Camera principală de pe Galaxy Note10+ are 12 MP şi este secondată de o cameră ultrawide de 16 MP şi o cameră tele cu 12 MP. Note10+ are, în plus față de Note10, şi un senzor ToF, folosit de aplicaţia 3D Scanner pentru a crea obiecte de 3D din obiectele scanate (12 Megapixeli cu f/1.5 – 2.4 și OIS, 12 Megapixeli cu f/2.1 și OIS pentru tele, 16 Megapixeli cu f/2.2 de tip ultrawide + DepthVision Camera VGA, cameră frontală de 10 Megapixeli cu f/2.2).

Camerele lui Galaxy Note10+ sunt, de departe, cele mai bune din piață, fapt confirmat deja de DxOMark.

Imagine realizata cu Galaxy Note10+ Cu noul software dedicat, telefonul este capabil să capteze imagini clare, demne de un mirrorless. Indiferent de ce unghi alegi, de zoom și condițiile de luminozitate, fotografiile ies clare și bine calibrate. Ne-a plăcut efectul de bokhen care, atât în fotografii, dar mai ales în înregistrarea video, focusează personajele din prim-plan și impun un blur plăcut pentru fundal. Un alt artificiul foarte interesant este cel in care camera colorează doar persoana din focus, iar restul devine alb-negru.

Este un progres evident, chiar și față de Samsung Galaxy S10+ 5G, care are aceeași suită de senzori.

Atunci când filmezi cu Galaxy Note10+, vei fi surprins plăcut de stabilizarea optică, oferită de SuperStady, și de sunetul captat. Printre altele, telefonul este capabil să filtreze sunetul ambiental, astfel că, de exemplu, dacă filmezi pe cineva în față, vei auzi clar ce spune acesta, zgomotul din jur fiind estompat. O opțiune excelentă pentru o aniversare sau poate o prezentare la un eveniment.

Imagine realizata cu Galaxy Note10+

Ai spațiu suficient să salvezi tot ce îți dorești, pentru că telefonul vine, în standard, cu 256 GB. Există și o versiune de 512 GB, mai scumpă, dar ține cont de faptul că, spre deosebire de versiunea Note10, modelul Plus permite cardurile microSD de până la 1 TB.

În ceea ce privește autonomia, nu există cine știe ce progres. Deși avem un procesor care consumă mai puțină energie, ecranul QHD se simte în autonomie. Galaxy Note10+ , într-o utilizare normală, rezistă o zi, maxim o zi și jumătate. Vestea bună este că acumulatorul de 4300 mAh se încarcă extrem de rapid, în numai o oră. Iar dacă vei cumpăra și încărcătorul de 65W, ce urmează a fi disponibil ulterior pe piață, în jumătate de oră vei avea telefonul complet încărcat.

Galaxy Note10+ se încarcă mai rapid față de generațiile anterioare și pe wireless și, în plus față de Note9, permite încărcarea altor dispozitive, prin funcția de reverse-charging. Astfel că vei putea, de exemplu, chiar să îți încarci laptopul de la telefon, dacă o să ai nevoie.

Hardware de top, ecran spectaculos, sunet stereo, camere bune, autonomie în media flaghship-urilor. Ce îi lipsește, totuși, acestui telefon?

Sunt, bineînțeles, și câteva minusuri. În primul rând a dispărut mufa de căști, astfel că, pentru alte căști, va trebui să folosești un dongle. Vestea bună este că Note10+ vine cu o pereche de căști AKG cu mufă USB Type C, care se aud excelent. Dacă vrei să folosești altele, apelează cu încredere la cele fără fir, Bluetooth.

La capitolul minusuri am putea include și dispariția butonului clasic de pornire, din partea dreaptă a telefonului. Acesta s-a mutat pe stânga, sub butoanele de volum și joacă și rol de activare pentru Bixby. Ca să închizi sau să restartezi telefonul, va trebui ori să apeși pe tasta de volum jos și pe butonul de Bixby, ori să intri în bara de comenzi de pe ecran și să apeși butonul de power. O soluție cu care ne-am obișnuit în cele din urmă, după câteva zile.

Nici senzorul de amprentă, din ecran, nu este o soluție chiar atât de bună pe cât pare. Trebuie să apeși și să menții degetul pe ecran cel puțin 2 secunde, pentru a recunoaște amprenta. Altfel, dacă nu ți-o citește pentru că, de exemplu, ai mâinile transpirate, vei ajunge din nou la clasicul PIN.

Și mai e un aspect important – Senzația de fragilitate a acestui telefon. Are un ecran mare, acoperit de sticlă, cu un profil subțire și margini înguste, pe care, dacă l-ai scăpat, cu siguranță se va sparge, indiferent de cât de solidă este sticla Gorilla Glass care îl acoperă. Galaxy Note10+ are nevoie astfel, cu siguranță, de o husă.

Pe ansamblu, însă, minusurile lui Galaxy Note10+ sunt insignifiante în comparație cu atuurile acestuia. Dacă îți dorești un telefon puternic, cu ecran mare și o cameră bună, acest telefon îți va oferi o experiență ireproșabilă.