Samsung Galaxy S8+ vs. Galaxy S7 edge. Merită upgrade-ul?

Samsung Galaxy S8+ vs. Galaxy S7 edge. Merită upgrade-ul?

Noul smartphone Galaxy S8+, lansat de Samsung, propune o nouă abordare în piaţa tehnologiei. Este primul telefon al sud-coreenilor cu un ecran extins pe aproape toată suprafaţa acestuia şi primul certificat HDR. Merită însă upgrade-ul? Dincolo de designul original, dacă aveţi un S7 Edge sau un Note 5, să faceţi upgrade-ul la noul smartphone poate fi, în principal, o opţiune de noutate, nu neapărat de experienţă de utilizare.

Pentru cei care s-au obişnuit cu un telefon de peste 6 inchi, Samsung Galaxy S8+ este, probabil, cea mai bună opţiune din piaţă, din acest moment. Telefonul are un ecran spectaculos, iar specificaţiile tehnice spulberă orice concurenţă.

Faţă de Galaxy S7 Edge, telefonul cu care ne-am propus să-l comparăm, Galaxy S8 Plus este mai mare şi mai greu( 159.5 x 73.4 x 8.1 mm/173 g pentru Galaxy S8 Plus faţă de 150.9 x 72.6 x 7.7 mm/157g în cazul Galaxy S7 Edge)

Galaxy S8+ are un ecran de 6,2 inchi Quad HD Super AMOLED (2960 x 1440 pixeli/570 ppi), acoperit cu Gorilla Glass 5 şi certificat HDR, în timp ce Galaxy S7 Edge vine cu un display de 5,5 inchi (2560 x 1440 pixeli/577 ppi).

Galaxy S8 Plus are, astfel, un ecran cu 0.7-inchi mai mare faţă de predecesorul flagship şi care acoperă 84% din partea frontală. Spre comparaţie, iPhone 7 Plus acoperă numai 67% din profil.

Diferenţa în favoarea lui S8+ este evidentă. Graţie certificării HDR, filmele, paginile de internet, jocurile, documentele, toate se văd mai bine. Ecranul are un contrast mai bun, este mai luminos, iar detaliile sunt mai bine definite.

Pe Galaxy S8+, sud-coreenii au eliminat butonul fizic de home şi au mutat senzorul de amprentă pe spate, lângă cameră. O idee nefericită cu senzorul, pentru că, dacă vrei să-l foloseşti, este foarte probabil să apeşi cu degetul pe cameră, până să-l nimereşti.

Galaxy S8+ vine însă cu o facilitate în premieră, senzorul de iris, care permite deblocarea telefonului cu recunoaşterea facială. Interesant este că funcţia nu este foarte securizată, pentru că poţi debloca S8 chiar şi cu o fotografie plasată în faţa senzorului. Însă, până la urmă, este un pas înainte.

PERFORMANŢA HARDWARE

Galaxy S8 include un procesor Exynos 8895 (4x 2.3 GHz & 4x 1.7 GHz CPUs), ARM Mali-G71 MP20 GPU şi 4GB de RAM. Procesorul este, pe hârtie, cu 10% mai rapid, iar GPU cu 21% mai performant decât cel de pe generaţia S6. În teorie, asta pentru că, în utilizarea obişnuită, detaliul este imposibil de observat.

Ambele telefoane se mişcă la fel de repede, pentru un utilizator normal diferenţa nefiind semnificativă.

Galaxy S8+ plusează cu 32 GB de spaţiu de stocare (64 GB în standard, faţă de 32 GB pe S7 Edge)

Diferenţele se văd şi la capitolul conectivitate. Galaxy S8 Plus a trecut la standardul Bluetooth 5.0, care oferă o viteză de 2 ori mai mare şi o rază de acoperire de 4 ori peste standardul Bluetooth 4.2 de pe Galaxy S7 Edge. Noul modul Bluetooth mai oferă o facilitate interesantă – permite conectarea a două căşti sau boxe fără fir simultan.

Galaxy S8 Plus permite, totodată, transferul de date la viteze gigabit (1,000-megabit) 4G, însă acest lucru nu o să se vadă, pentru că, până la urmă, totul depinde de standardele reţelei de telefonie şi date.
Samsung a plusat pe S8+ şi cu conectorul USB Type-C.

Dincolo de aceste aspecte, Galaxy S8+ a păstrat câteva dintre specificaţiile lui Galaxy S7 Edge, slotul de microSD în partea de sus, certificarea IP68 pentru rezistenţă la apă şi praf.

ACEEAŞI CAMERĂ, UN SOFTWARE MAI BUN

Interesant este că Samsung a ales să păstreze acelaşi senzor de 12 MP (f/1.7) pe Galaxy S8+, cel disponibil şi pe Galaxy S7 Edge. Nu vă aşteptaţi la un progres semnificativ în materie de fotografiere şi filmare video.

Întradevăr, S8+ filmează în 4K, însă cui îi trebuie o astfel de facilitate, în condiţiile în care un minut de înregistrare înseamnă 1,5 GB. Să ridici un clip video 4K pe internet este, astfel, o provocare.

Am testat Galaxy S8+ şi Galaxy S7 Edge într-un mediu provocator, într-un club din Bucureşti, acolo unde jocurile de lumini pun camerele la cel mai provocator test. Iar rezultatele sunt aproape identice. Dovadă clipurile video de mai jos, filmate cu cele două telefoane.

Software-ul nou de pe Galaxy S8+ oferă, într-adevăr, mai multe opţiuni de fotografiere, însă, pe modul automat, diferenţele sunt nerelevante.

Progresul în materie de foto&video îl vedem abia pe camera frontală, de selfie. Samsung a dotat Galaxy S8+ cu un senzor de 8 MP, faţă de cel de 5 MP de pe Galaxy S7 Edge iar acest lucru se vede.

Noua cameră realizează fotografii selfie mai bune, inclusiv cu tot felul de filtre în stilul Snpachat.

SOFTWARE
Din punct de vedere Software, Galaxy S8+ aduce, fără îndoială, un plus. Noul TouchWiz este mai simplu, mai eficient, însă, din păcate, oferă mai multe aplicaţii de care nu ai cu adevărat nevoie, precum Samsung Pay (inutil in România, cel puţin pentru moment).

Poate cel mai relevant exemplu la capitolul de aplicaţii inutile, cel puţin pentru moment, îl constituie asistentul virtual Bixby care a primit chiar un buton dedicat, deşi nu prea face foarte multe lucruri faţă de Google Now. Probabil că, pe viitor, vom vedea mai multe facilităţi însă, până atunci, folosit în România, Bixby reprezintă doar o reinterpretare a Google Now.

O altă inovaţie, prea puţin relevantă, o constituie aplicaţia Samsung Connect care permite conectarea tuturor gadgeturilor inteligente Samsung pe care le ai în casă. Dacă nu ai alte astfel de dispozitive, aplicaţia pare doar un bloatware.

Galaxy S8+ mai vine cu o opţiune interesantă. Prin intermediul gadgetului Samsung DeX (150 dolari) şi cu un televizor/monitor ((via HDMI) şi tastatură/mouse (via USB), poţi transforma practic telefonul într-un adevărat PC, cu o interfaţă desktop cu aplicaţiile Android şi Windows. Un astfel interesant pentru cei interesaţi de astfel de experienţe. Cel mai probabil, S7 Edge nu va putea fi conectat la DeX.

Pe ansamblu, însă, în utilizarea obişnuită, experienţa Android 7 este similară pe ambele telefoane.

AUTONOMIE

Samsung Galaxy S8+ vine cu o baterie de 3500 mAh (3000 mAh pe Galaxy S8), în condiţiile în care modelul de anul trecut, S7 Edge, are un acumulator de 3600 mAh. Chiar dacă are o capacitate mai mică şi se confruntă cu provocări suplimentare (în primul rând ecranul mai mare), S8+ reuşeşte să ofere o performanţă similară, de o zi, o zi şi jumătate de autonomie, în condiţii de utilizare normală.

Asta pentru că Samsung a optimizat consumul de energie şi, în plus, a îmbunătăţit longevitatea acesteia cu 20%. Să sperăm că a rezolvat şi problema „explozivă” de pe Note 7.

CONCLUZIE

Samsung Galaxy S8+ reprezintă, fără îndoială, un plus faţă de Galaxy S7 Edge. Aduce câteva lucruri care contează, însă parcă nu atât de importante pe cât ne-am fi dorit.

Dacă îţi doreşti un telefon cu un ecran mai mare, mai spectaculos, Samsung Galaxy S8+ poate fi o opţiune excelentă. În rest, viteza de operare este similară în activităţile obişnuite, fotografiile nu reprezintă un progres semnificativ, iar autonomia este aproape la fel.

Dincolo de artificiile de marketing, de Bixby-ul inutil în România şi de accesoriile inovative (noua casca VR, camera 360 şi Samsung DeX), să faci trecerea de la S7 Edge la Galaxy S8 reprezintă o decizie personală, fără argumente cu adevărat evidente.

La nivel de preţ, diferenţa este semnificativă. Samsung Galaxy S8 costă 899 de euro, în timp ce S7 Edge îl găseşti la un preţ cu cel puţin 200 de euro mai mic.

Un lucru este sigur. Faţă de generaţia S6, Samsung Galaxy S8+ este cu mult superior. Cu toate acestea, la fel ca la iPhone-uri, cu ale sale versiuni S, sud-coreenii au adăugat ceva în plus, însă nu atât de mult cât să facă o diferenţă radicală, în utilizarea obişnuită.

Am primit telefonul Samsung Galaxy S8+ in teste prin intermediul programului Orange Smartphone Tester.