Schimbarea secreta adusa de Google in Android KitKat

Data: 6/11/2013 | Autor: .

Android-robots-645x484

Ultima versiune a sistemului de operare Android cu nume de cod KitKat, lansată pe 31 octombrie, aduce destul de multe schimbări în materie de securitate. Poate cea mai importanta este eliminarea optiunii de root-are a telefonului sau tabletei.

Schimbarea apare printr-o funcție nouă a kernelului, numită device-mapper-verity, un sub-sistem anti-rootkit care împiedică infecțiile cu viruși. În același timp, prin verificarea integrității sistemului de fișiere de pe telefon prin criptografie, root-area unui telefon obișnuit, din afara familiei de telefoane pentru dezvoltatori, devine istorie,  afirma expertii Bitdefender

Asta înseamnă că un sistem de operare alternativ precum CyanogenMod, Paranoid Android sau altele vor putea fi instalate cu foarte mare greutate pe alte terminale decât cele concepute special pentru dezvoltatori sau pe familia Nexus.

Google a eliminat si functia App Ops, care dadea posibilitatea utilizatorilor să permită sau să oprească în mod individual permisiunile aplicațiilor instalate pe telefon.

Funcția a fost cerută de ani de zile de companiile de securitate, dar și de utilizatorii individuali și a fost inclusa in Android 4.3. In codul sursă al KitKat nu mai apare.

Noul sistem de operare aduce si o criptografie suplimentara a telefoanelor.

Caracteristicile introduse în Android 4.4 asigură utilizatorul că certificatele digitale pe care le acceptă terminalul sunt reale. Pe scurt dacă un certificat digital pentru un anumit website aparținând Google a fost obținut în mod fraudulos, Android va notifica utilizatorul că amprenta certificatului nu se potrivește cu cea pe care o deține Google. Această schimbare are ca scop împiedicarea atacurilor de tip man-in-the-middle, dar din păcate fac și scanarea via SSL mai dificilă pentru soluțiile de securitate din companii.

VPN pentru fiecare utilizator

În cazul tabletelor configurate pentru a fi folosite de mai mulți utilizatori, KitKat suportă setări VPN per cont. Asta înseamnă că un utilizator poate configura și direcționa traficul printr-o rețea virluală privată, dar reversul medaliei este că setările VPN sunt disponibile doar pentru primul utilizator al tabletei, în timp ce ceilalți nu vor putea folosi VPN.

SELinux rulează acum în mod Enforce


SELinux este un modul de securitate prezent în sistemul de operare Linux de mai bine de 10 ani, dar care a fost integrat prima dată în versiunea 4.3 a Android. Modulul de control al accesului a fost dezvoltat de NSA, iar în versiunea anterioară de Android a fost folosit doar pentru păstrarea jurnalelor de acces. Noua versiune rulează SELinux în enforcing mode, ceea ce înseamnă că poate preveni atacurile de tip escaladare de privilegii, precum obținerea accesului la funcțiile critice ale terminalului, indiferent de permisiunile unei aplicații.

Google Now nu deosebește vocile ce-i dau comenzi

Google Now este un alt aspect cheie al noului sistem de operare de la Google. În Andoid 4.4, serviciul poate fi activat prin simpla comandă vocală ’’OK Google’’ atunci când telefonul este activ și deblocat. Deși acesta este un argument de vânzare foarte bun în termeni de ușurința de folosire și interactivitate, telefonul nu poate face diferența între vocile care îi dau comenzi. În aceste condiții sunt șanse ca altcineva aflat în proximitate să dea comenzi telefonului tău folosind Google Now.