Se intoarce roata in razboiul gigantilor. Apple pierde procesul cu Samsung, pe piata din Japonia

Data: 31/08/2012 | Autor: .

Apple a pierdut un proces cu Samsung Electronics in Japonia privind un patent pentru o tehnologie de sincronizare a continutului media de pe smartphone-uri si tablete cu servicii de stocare online.

O instanta din Tokyo a cerut Apple sa plateasca cheltuielile de judecata dupa ce a hotarat ca telefoanele si tabletele Samsung nu incalca patentul adus in discutie de Apple, potrivitBloomberg. Compania americana a cerut, in acest caz, despagubiri de 100 milioane yeni (1,3 milioane de dolari), relateaza Mediafax.

Apple si Samsung se judeca in 30 de procese pe 4 continente privind patente pentru tehnologii folosite in constructia, designul si interfata smartphone-urilor si tabletelor PC. Intre cele doua companii a luat nastere o rivalitate dura pe piata telefoanelor „destepte”, dominata de produsele Samsung si de iPhone, in timp ce compania sud-coreeana ramane unul dintre cei mai importanti furnizori de componente electronice pentru Apple, in principal chip-uri de memorie si microprocesoare, in baza unor contracte de mai multe miliarde de dolari.

Gigantul american a castigat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o instanta federala din California, unul dintre cele mai urmarite procese impotriva Samsung. Juriul a hotarat ca mai multe produse ale companiei sud-coreene incalca sase brevete ale Apple in zona designului si interfetei si a cerut Samsung sa plateasca daune de 1,05 miliarde dolari.

Tot saptamana trecuta, un tribunal din Coreea de Sud a decis ca Apple si Samsung si-au incalcat reciproc brevetele de inventie pentru diverse tehnologii. Instanta a cerut Apple sa inceteze comercializarea iPhone 3GS, iPhone 4,iPad si iPad 2 in Coreea de Sud, in timp ce Samsung trebuie sa scoata de pe piata 12 produse, inclusiv Galaxy S,Galaxy S II si Galaxy Tab.

In plus, Apple trebuie sa plateasca Samsung daune de 40 milioane woni (35.000 dolari), iar compania sud-coreeana are de onorat despagubiri de 25 milioane woni. Cele mai recente produse ale celor doua companii nu sunt afectate de decizie.