SF devine realitate! DARPA testează o aeronavă demnă de Star Wars

Construită de Aurora Flight Sciences, aeronava XV-24A LightningStrike a fost testată cu succes în luna martie, iar producţia de serie ar urma să înceapă până în 2020.

Navetele pe care le vedem în filmele SF sunt pe cale să devină realitate. Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), o agentie a Departamentului Apărării al Statelor Unite, a testat, cu succes, o aeronavă electrică ( XV-24A LightningStrike), care decolează şi aterizează precum un elicopter, şi are o viteză dublă faţă de cele mai performante elicoptere din dotarea Armatei SUA, relatează GadgetReport.ro

Prototipul, ce cântăreşte 147 de kilograme, este propulsat de numai puţin de 24 de motoare electrice care îi asigură o viteză incredibilă, de până la 740 de kilometri pe oră.

Potrivit experţilor Aurora Flight Sciences, aeronava XV-24A LightningStrike este capabilă să dezvolte o viteză dublă faţă de cele mai rapide elicoptere.

Aeronava decolează şi aterizează vertical, iar propulsia electrică îi asigură o eficienţă excelentă în zbor.

Pe baza prototipului testat în prezent, DARPA vrea să dezvolte o aeronavă cu o aripă aerodinamică de 18 metri, cu o capacitate de transport de 5443 kilograme. Aeronava ar urma să asigure transportul logistic al Armatei SUA, însă nu este exclus să fie dezvoltată şi o versiune civilă.

Aeronava electrică XV-24A LightningStrike ar putea deveni, astfel, prototipul pentru un nou tip de transport aerian, gândit în principal pentru marile oraşe.

Navetele Aurora ar urma să asigure transportul a până la 50 de pasageri, precum un autobuz, pe platformele situate pe acoperişurile clădirilor din întreaga lume. Ca în filmele SF, nu-i aşa?