Smartphone-urile chinezeşti, vândute cu viruşi!

Data: 8/09/2015 | Autor: .

virus telefon

Mai multe smartphone-uri ieftine, produse în China, pot avea un malware care colectează informaţii confidenţiale, inclusiv parolele cardurilor bancare folosite de clienţi, avertizează compania G Data.

Dispozitivele care au fost afectate, peste 20 la număr, provin de la producători precum Xiaomi, Huawei, Lenovo, Alps, ConCorde, DJC, Sesonn şi Xido, a afirmat compania specializată în securitatea digitală.

„Malware-ul poate citi şi trimite mesaje text, poate instala alte aplicaţii, poate colecta şi modifica datele apelurilor, poate obţine date despre locaţii şi poate înregistra convorbirile”, afirmă experţii de la G Data, citaţi de PCWorld.

Procesul de infectare al dispozitivelor nu pare a se produce în timpul fabricării dispozitivelor. „Cineva deblochează smartphone-ul şi instalează un program malware, după care blochează telefonul la loc”, a declarat Andy Hayter, de la G Data, care suspectează că la mijloc s-ar afla persoane care lucrează la distribuitorii telefoanelor.

G Data a contactat deja producătorii, inclusiv gigantul Lenovo, al cărui dispozitiv S860 a fost găsit cu malware instalat. Un oficial Lenovo a anunţat că malware-ul semnalat pare să fi fost instalat de terţe persoane.

Astfel de malware-uri au fost semnalate şi anul trecut, pe telefoanele chinezeşti ieftine. Un astfel de virus era prezent inclusiv în aplicaţia Netflix, fiind capabil să fure datele privind conturile bancare ale clienţilor.