Sony Xperia PRO-I. Telefon dedicat fotografiei, la un preț pe măsură

Data: 17/12/2021 | Autor: .

Sony Xperia PRO-I

Sony a lansat noul Xperia PRO-I, primul smartphone din lume care integrează un senzor de imagine de tip 1.0 cu funcția de autofocalizare la detecția fazei. Senzorul Exmor RS® de tip 1.0 este același senzor implementat și pe camera foto premiată RX100 VII, dar optimizat pentru smartphone. Sony Xperia PRO-I poate fi precomandat în România începând de astăzi și va fi disponibil pentru livrare începând cu 17 ianuarie, la un preț recomandat de 8,499 lei.

Performanță și Design

Deși Xperia PRO-I include același senzor mare de imagine de 1 inch integrat pe camera compactă RX100 VII și care a fost optimizat pentru smartphone, acesta își menține designul subțire cu o lungime de aproximativ 166mm, o lățime de aproximativ 72mm și o grosime de circa 8.9mm. Noul Xperia PRO-I este rezistent și fiabil pentru a răspunde nevoilor creatorilor de conținut, având un spate de sticlă mată și cadru metalic, pentru a oferi sentimentul unei camere adevărate. Este rezistent la apă și praf cu certificare IP65/68 și dispune de Corning® Gorilla® Glass Victus™, cel mai dur Gorilla® Glass de până acum – cu îmbunătățiri în ceea ce privește rezistența la căzături și la zgârieturi.

Cu o baterie de 4.500mAh, Xperia PRO-I oferă putere pentru întreaga zi. Utilizatorii pot încărca dispozitivul rapid până la 50% în doar 30 minute cu încărcătorul XZQ-UC1 de 30W inclus. Tehnologiile de incărcare Xperia mențin si bateria mai sănătoasă pentru mai mult timp chiar și după 3 ani de utilizare, prin prevenirea supraîncărcării.

Xperia PRO-I are la bază platforma mobilăxvii Qualcomm® Snapdragon™ 888 5G pentru a livra o experiență premium. Xperia PRO-I dispune și de o memorie internă foarte mare, cu 12GB RAM, pentru a face față oricărei provocări, dar și de 512GB ROM pentru spațiu amplu de stocare pentru poze, video și alte fișiere, precum și de suport micro SDXC până la 1TB.

Noul dispozitiv oferă conectivitate optimizată cu cele mai noi tehnologii 5G sau Wi-Fi 6, folosind, în același timp, conectivitate smart pentru a analiza calitatea semnalului Wi-Fi și a prioritiza conexiunea Wi-Fi în fața celei pe date mobile, în funcție de cea mai bună opțiune existentă.

Pentru ușurință în procesul de multi-tasking, utilizatorii pot folosi de funcția multi-window pentru o gamă largă de moduri de vizualizare, special create pentru multi-tasking.

Senzorul de tip 1.0, optică Tessar 24mm ZEISS

 Combinând senzorul de tip 1.0, optică Tessar 24mm ZEISS®, procesare avansată a imaginii și AF (autofocalizare), înregistrare video 4K 120p și multe altele, Xperia PRO-I oferă o calitate profesională a imaginii, având în același timp un design ultra-subțire de doar 8.9mm.

Sony Xperia PRO-I dispune de procesorul de imagine BIONZ X configurat pentru smartphone, și de un circuit LSI front-end. Acest procesor avansat permite dispozitivului să ofere viteze fără precedent și o calitate îmbunătățită a imaginii într-o gamă largă de scenarii de utilizare, o funcționalitate foarte apreciată pe modelele de camera din gama Sony Alpha.

Sony Xperia PRO-I include trei obiective, toate îmbunătățite cu un coating protector ZEISS® T* care reflectă lumina, și un senzor 3D iToF pentru libertate creativă completă. Noul obiectiv de 24mm adoptă optica ZEISS® Tessar și oferă imagini la rezoluții înalte cu mai puțină distorsiune periferică a imaginii, darși contrast și claritate sporite. Obiectivul de 24mm de pe Xperia PRO-I este completat de alte două opțiuni, de 16mm și 50mm, permițându-le utilizatorilor să devină mai creativi în ceea ce privește procesul de compoziție creativă. Senzorul 3D iToF al dispozitivului calculează instant distanța dintre cameră și subiect, asigurând autofocalizare rapidă și precisă în orice context.

Mai mult, Xperia PRO-I dispune de 315 puncte AF de detecție a fazei care acoperă 90% din suprafața imaginii, precum și de tehnologie de autofocalizare de ultimă generație, inclusive Real-time Eye-AF pentru oameni și animalevii, Real-time tracking[i], fotografiere în rafală AF/AE la 20 de cadre pe secundă și declanșator anti-distorsiuni pentru a surprinde mai clar subiecții care se deplasează rapid.

Photography Pro

Cu modeul Photography Pro de pe Xperia PRO-I, utilizatorii pot personaliza setările manuale sau pot accesa cu ușurință setările automate pentru a fotografia în format RAW. La fotografierea RAW, Xperia PRO-I suportă captarea pe 12 bițivii ceea ce crează gradații de culoare bogate, fără efectul de banding. Photography Pro oferă, de asemenea și modul Basic pentru acces rapid la o gamă largă de funcționalități de fotografiere foarte ușor de folosit, inclusiv un buton declanșator tactil. La fel ca în cazul modelelor precedente Xperia, noul Xperia PRO-I suportă Imaging Edge™ Mobile.

Xperia PRO-I dispune de un buton de declanșare dedicat care integrează același modul precum cel al camerelor din seria Sony RX100 și necesită același combinații de butoane pentru a realiza procesul de autofocalizare și pe cel de declanșare. Utilizatorii au și opțiunea de a apăsa lung butonul pentru a iniția modul Photography Pro și pentru a fotografia imediat, chiar și atunci când display-ul este oprit. Pentru acest nou model a fost percepută și o perforație specială pentru atașarea unui strap, care ajută la păstrarea dispozitivului în siguranță chiar și în condiții de mediu provocatoare.

Capabilități avansate pentru înregistrare video

Noul Xperia PRO-I oferă performanță video de înaltă calitate și funcționalități de post producție ușor de folosit pentru un flux de lucru fluid, fără stres. Pentru o flexibilitate creative și mai mare, Xperia PRO-I este primul smartphone din lumeiii care permite înregistrare video la calitate înaltă 4K 120fps, fapt ce le oferă utilizatorilor posibilitatea să surprindă și să redea scene în mișcare rapidă și video în slow-motion până la 5x. Înregistrarea clară, stabilizată, este mai ușoară ca niciodată cu cel mai recent mecanism cardanic Optical SteadyShot™ cu FlawlessEye™v. Xperia PRO-I este primul telefon din gama Xperia care introduce tehnologia avansată Eye AF și urmărirea obiectelor în timpul înregistrării video, permițând utilizatorilor să mențină focalizarea pe subiect și să acorde mai mult timp procesului de compoziție a imaginii.

Pe lângă microfoanele stereo, modelul Xperia PRO-I dispune de un microfon monaural încorporat lângă camera principală pentru a le oferi utilizatorilor înregistrare audio clară, în timp ce alte sunete rămân în fundal. Mai mult, Xperia PRO-I include tehnologia de top de la Sony de separare audio pentru a filtra sunetul produs de vânt, atât pentru stereo, cât și pentru microfoanele monoaurale.

Xperia PRO-I include și două noi funcții dedicate pentru înregistrare video și pentru cinematografie. Pentru videoclipuri și vloguri rapide, de înaltă calitate, noua funcție Videography Pro, inspirată de lunga istorie Sony în domeniul imagisticii, care susține producția video și încurajează feedback-ul direct de la videografi, aduce setările creative împreună, într-un singur loc. Utilizatorii pot ajusta în mod precis și intuitive setări precum focalizarea, expunerea și balansul de alb chiar și în timpul înregistrării video, pentru a se adapta mediului de filmare. Mai mult decât atât, Xperia PRO-I oferă și o măsurătoare de nivel de înaltă precizie, calibrate pas cu pas din fabrică. Prin atribuirea aplicației „Videography Pro” butonului de pe marginea body-ului 217, utilizatorii pot începe filmarea imediat, de parcă ar folosi o cameră dedicată. Butonul lateral poate fi personalizat pentru a se potrivi și cu alte aplicații sau funcții. Pentru filmare, funcția Cinematography Pro preia din tehnologia camerelor video profesionale de la Sony pentru a oferi o imagine cinematică cu opt setări de culoare diferite inspirate de camera digitală de cinema VENICE de la Sony, un raport de aspect de 21:9 și multe altele.

Xperia PRO-I le permite utilizatorilor să editeze și să partajeze conținut video direct de pe dispozitiv. Cu un display wide, 4K HDR OLED de 6.5” și o reproducere precisă a culorilor, la nivel profesional prin „creator mode”, editarea de pe un dispozitiv mobil este mai ușoară ca niciodată. Mai mult, uniformitatea excelentă și stabilitatea balansului de alb sunt atinse prin corectarea felului în care se schimbă culorile pe display. Ca un beneficiu în plus, setările de culoare ale ecranului pot fi ajustate în funcție de monitorul sau de fotografiile printate ale utilizatorilor. Partajarea videoclipurilor este și ea foarte ușoară prin intermediul unei rețele 5G sau prin conectarea lui Xperia PRO-I la un calculator prin USB 3.2 Gen 2 pentru a transfera date de două ori mai rapid direct de pe smartphone pe PC.

Fără compromisuri pentru filme, muzică și jocuri

Utilizatorii se pot bucura de conținutul prefera pe noul Xperia PRO-I datorită display-ului 4K HDR pe 10 biți, echivalent OLED și cu o rată de reîmprospătare a ecranului de 120Hz, dar și de procesorul X1™ pentru mobil, care oferă contrast, culoare și claritate superioare. Xperia PRO-I este și compatibil Dolby Atmos pentru o experiență audio imersivă. Un jack audio de 3.5mm oferă o experiență audio de înaltă calitate. Atunci când nu sunt folosite căști, difuzoarele stereo ale dispozitivului oferă un sunet puternic și echilibrat, cu adevărat stereo. Xperia PRO-I este compatibil cu 360 Reality Audio și oferă sunet spațial 360 cu trei luni gratuite de TIDAL, dar și suport pentru High-Resolution Audio și High-Resolution Audio Wireless via LDAC. Noul dispozitiv dispune și de DSEE Ultimate, care duce fiecare piesă la calitate High-Resolution Audio.

Xperia PRO-I le oferă gamerilor pe mobil un avantaj în fața competiției, datorită ratei de reîmprospătare a ecranului de 120Hz[ix] cu 240Hz în reducerea efectelor de tip motion blur, astfel încât obiectele aflate în mișcare sa fie randate clar pentru gameplay cu adevărat fluid. Dispozitivul oferă și Game Enhancer pentru îmbunătățirea gameplay-ului cu funcții asistate de răspuns mai rapid la atingere. Utilizând „Heat Suppression”, Xperia PRO-I alimentează direct sistemul, nu bateria, pentru a reduce stresul termic și pentru a menține bateria sănătoasă. Xperia PRO-I este optimizat cu procesorul de gaming Qualcomm® Snapdragon Elite, pentru o performanță superioară de gaming.