Taxa anuala pe domeniile .ro! Cine pierde si cine castiga din impozitul lui Ponta

Data: 5/12/2013 | Autor: .

tastatura 1Guvernul vrea sa impuna o taxa pe domeniile .ro, la fel ca in Occident. Chiar daca la prima vedere, statul pare principalul castigator din aceasta afacere, initiativa vine sa aduca o noua gura de oxigen in industria de profil.

Datele statistice arata ca in Romania sunt inregistrate peste 700.000 de domenii .ro. Insa multe dintre acestea sunt inactive, fiind cumparate de diverse persoane si firme de ani de zile, fara insa a le folosi vreodata.

Motivul? Le-au rezervat cu gandul de a le vinde pe mii de euro celor interesati.  Efectul? Multe domenii cu potential sunt blocate, fara nicio sansa sa fie exploatate in scop comercial.  Odata cu taxarea acestora, multe dintre domeniile captive ar putea fi eliberate, ceea ce ar putea aduce un suflu nou in industria IT&C.

Bineinteles, asta la nivel teoretic. Pana una alta, Guvernul Ponta va fi principalul castigator din acest demers.

Proprietarii de domenii „.ro” vor plăti o taxă de înregistrare şi una anuală de reînnoire, al căror cuantum va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională, la propunerea Registrului naţional RoTLD din ICI Bucureşti, relateaza Mediafax.

„Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileşte, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională. Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind înregistrarea domeniilor „.ro”, publicat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

 

În prezent, costul pentru un domeniu „.ro” este 51,26 dolari, plus TVA, conform datelor disponibile pehttp://www.rotld.ro/.

 

„Nu există taxă de mentenanţă anuală în prezent. Plata se face la înregistrare. Dacă se va introduce taxă de mentenanţă anuală veţi fi anuntaţi din timp”, se precizează pe pagina web a Registrului naţional RoTLD din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin introducerea taxei pe perioadă determinată (anuală) RoTLD va beneficia de informaţii actualizate în ceea ce priveşte domeniile active, domeniile folosite şi cele nefolosite, şi va putea debloca domeniile achiziţionate şi nefolosite în vederea punerii la dispoziţia utilizatorilor a dreptului de folosinţă a numelor respective.
Potrivit proiectului de act normativ, numele de domenii „.ro” sunt înregistrate pentru o perioadă determinată de mimin un an, care ulterior poate fi prelungită prin reînnoire. Perioada maximă pentru care se poate face înregistrarea sau reînnoirea unui nume de domeniu .ro este de doi ani.

 

„Poate fi înregistrant orice persoană fizică sau juridică cu condiţia să-şi asume responsabilitatea pentru utilizarea legală a numelui de domeniu şi să nu producă prin utilizarea numelui de domeniu prejudicii terţelor părţi. Responsabilitatea privind utilizarea numelor de domenii şi respectarea drepturilor de proprietate intelectuală aparţine înregistrantului. Numele de domenii nu pot fi înregistrate doar în scopul revânzării. Numele de domenii nu pot include expresii ofensatoare sau care să incite la săvârşirea unei infracţiuni. Regula de atribuire a numelor de domenii este «primul venit, primul servit»”, se mai spune în proiectul de act normativ.