Tehnologia 5G, testată în România. Vom descărca un film, pe telefon, în 2 secunde

Data: 3/07/2018 | Autor: .

Tehnologia 5G, testată în România. Vom descărca un film, pe telefon, în 2 secundeVreţi să vedeţi un film pe internet şi vă disperă faptul că se încarcă foarte greu, că îngheaţă în mijlocul acţiunii, că site-urile se blochează? Potrivit experţilor, peste 2-3 ani, astfel de probleme vor deveni istorie, graţie tehnologiei 5G, care va face ca internetul să devină un serviciu instant, precum televiziunea, relatează GadgetReport.ro

Testele făcute la începutul acestui an, la Mobile World Congress de la Barcelona, au arătat că tehnologia 5G este capabilă să ofere viteze de 3,77 Gb/s, faţă de maxim 350 Mb/s, cât oferă internetul 4G+.

Viteza incredibilă de transfer, ce va putea ajunge până la 10 GB pe secundă, va permite dezvoltarea la scară largă a serviciilor de streaming în format 4K, astfel că nu este exclus ca, în următorii ani, posturile TV să îşi treacă emisia pe internet.

Tehnologia 5G va permite, de asemenea, dezvoltarea maşinilor inteligente, a electrocasnicelor conectate la web şi, în general, a transferului de date la un nivel fără precedent, astfel încât accesul la informaţie va deveni instantaneu, indiferent de unde îl accesezi.

În premieră europeană, Samsung, Orange și Cisco testează, în aceste zile, tehnologia 5G în județul Cluj.

În test au fost selectaţi un număr de 15 clienţi, care au experimentat în premieră noua tehnologie chiar din confortul propriilor case.

Acest lucru a fost posibil cu ajutorul terminalelor 5G Samsung, amplasate alternativ atât în interiorul, cât şi în exteriorul clădirilor, ce au transmis semnalul 5G către routerele Wi-Fi CISCO. Pentru a testa capacitatea reţelei în condiţii reale de utilizare, clienţii au fost încurajaţi să folosească simultan aplicaţii ce presupun un consum mare de resurse, precum conţinut video 4K sau cloud gaming.

Tot ca parte a procesului de testare, au fost instalate terminale fixe 5G în magazinul Carrefour  Market Florești și în clădirea Primăriei comunei Florești, pentru a valida noua soluţie  tehnologică pentru clienții business sau instituţionali.

5G Fixed Wireless Access

Noua tehnologie de acces fix radio reprezintă o inovaţie semnificativă şi un pas important pentru furnizarea de servicii comerciale 5G, oferind clienţilor rezidenţiali o experienţă similară celei de fibră, însă livrată cu ajutorul unei soluţii wireless fixe.

FWA foloseşte semnal radio în unde milimetrice în banda de 26GHz, pentru a oferi viteze de 1Gbps în condiţii reale de utilizare, pe distanţe ce pot ajunge şi la 1km de staţia de bază. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă în comparație cu ceea ce se poate obține astăzi prin tehnologia LTE,  în condiții similare. Măsurătorile realizate în timp real au arătat o viteză agregată de 3Gbps pe o celulă 5G în downlink, capacitatea totală a sistemului putând să atingă 6Gbps pentru spectrul alocat acestui test.

5G FWA se remarcă nu doar prin viteză, ci şi prin accesibilitatea pe care o oferă clienţilor, fiind o soluţie complementară fibrei. În plus, tehnologia elimină necesitatea instalării de cabluri – un beneficiu pentru zonele istorice și rezidențiale unde sunt restricţii în instalarea fibrei optice.

CÂND VOM VEDEA 5G ÎN ROMÂNIA

Tehnologia 5G are șanse mari să debuteze în 2020, odată cu primele telefoane capabile să funcționeze la noile standarde. Toți marii jucători din piață au investit în dezvoltarea unor astfel de gadgeturi.

 

Samsung trece pe tehnologia 5G. Primul smartphone, în dezvoltare