Telefoanele mobile nu determina cancerul

Data: 24/10/2011 | Autor: .

 

Nu exista nicio legatura intre telefoanele mobile si cresterea riscului de cancer, arata un studiu prezentat de publicatia medicala BMJ.

Expertii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Danemarca si Agentia Internationala pentru Studiul Cancerului au analizat un grup de 358.403 persoane in perioada 1990-2007.

In urma analizelor comparative privind incidenta de cancer intre cei care au folosit telefoane mobile si cei care nu au utilizat aceste dispozitive, a reiesit ca nu exista un numar mai mare de bolnavi in randul celor care folosesc telefonia celulara.

“Nu am descoperit o crestere a riscurilor de tumori la nivelul sistemului nervos central asociata folosirii telefoanelor mobile”, afirma rezultatele studiului.

Cercetatorii au admis, totusi, ca poate exista un risc sporit pentru cei care folosesc dispozitivele mobile, insa acesta este mic spre moderat.

Studiul vine, practic, sa contrazica raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, publicat in mai, care a afirmat ca telefoanele mobile produc un camp electromagnetic care poate afecta sanatatea utilizatorilor si reprezinta una dintre cauzele cresterii tumorilor canceroase.

Raportul a fost criticat de multi cercetatori. Un alt studiu, publicat in Journal of the National Cancer Institute, ce a implicat 1000 de participanti, a aratat ca nu exista o legatura intre telefonia mobila si cresterea ratei cancerului.