Teleportarea, un fenomen posibil?! Un experiment incredibil

Data: 15/11/2016 | Autor: .

Teleportarea, un fenomen posibil?! Un experiment incredibilTeleportarea ar putea să devină posibilă într-un viitor nu foarte îndepărtat! Specialiştii în ştiinţe neurologice de la Universitatea din California au realizat un experiment în care au reuşit să simuleze transferul unor oameni dintr-un loc în altul, în timpul unei teleportări virtuale, relatează GadgetReport.ro

Teleportarea, aşa cum am văzut-o în celebrul serial Star Trek, ar putea să devină realitate.

Cu ajutorul fizicii cuantice, corpul uman ar putea fi dezintegrat la nivel de atomi şi recompus în forma iniţială, după transferul acestora dintr-o locaţie în alta.

S-au făcut deja experimente ştiinţifice care au demonstrat că există posibilitatea transferului de informaţie, însă fără să se experimenteze pe oameni, asta pentru că, dincolo de structura celulară, există conştiinţa şi memoria, două stări pe care lumea ştiinţifică nu a reuşit încă să le standardizeze.

Specialiştii în ştiinţe neurologice din cadrul Universităţii din California au realizat însă un experiment în care au încercat să analizeze modul în care se comportă creierul uman în timpul unei teleportări virtuale.

teleportare-gadgetreport-roProcedura a fost realizată pe trei pacienţi diagnosticaţi cu o formă severă de epilepsie. Acestora le-au fost implantaţi electrozi în creier şi au fost purtaţi într-o călătorie virtuală, cu ajutorul computerelor.

Potrivit ScienceAlert.com, rezultatele au demonstrat faptul că, în timpul experimentului, la nivelul hipocampusului, zonă a creierului cu rol important în procesul de memorare, se produc schimbări de ritm, un fel de black-out-uri.

Din câte se pare, aceste diferenţe sunt determinate doar de procesele interne ale materiei cenuşii şi nu de factori externi. Asta înseamnă că, dacă vor reuşi să înţeleagă misterele funcţionării acesteia, teleportarea ar putea să devină posibilă.

RETEAUA CUANTICĂ

Într-un alt experiment, cercetatorii de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Shanghai au reusit sa teleporteze fotoni pe o distanta de circa 100 de kilometri, stabilind astfel un nou record si deschizand calea spre conceperea unor sisteme de comunicatii cuantice prin satelit.

teleportare-gadgetreport“Teleportarea consta in capacitatea de a transfera obiecte dintr-un loc in altul, fara ca acele obiecte sa strabata spatiul dintre cele doua puncte. Teleportarea are la baza urmatorul principiu: nu obiectul fizic este teleportat, ci informatiile care il descriu. Acestea pot fi aplicate asupra unui obiect similar aflat intr-un alt loc, iar obiectul de acolo capata astfel o noua identitate”, au declarat experţii chinezi.

Fizicienii au reusit sa teleporteze fotoni inca din anul 1997, iar aceasta tehnica a devenit una standard in laboratoarele optice din lumea intreaga.Fenomenul care face posibil acest lucru este cunoscut in fizica sub denumirea de „retea cuantica”, o legatura puternica si misterioasa care apare cand doua obiecte cuantice impartasesc aceeasi experienta si sunt totusi separate in spatiu.

Potrivit experţilor, procedeul va putea fi folosit in viitor in transmisiunile de date confidentiale.

Descoperireaar putea fi folosita in viitor pentru dezvoltarea unor retele de comunicatii care vor asigura un nivel inalt de confidentialitate si siguranta.

Nu este exclus ca, în viitor, reţelele cuantice să stea la baza teleportării materiei, a obiectelor şi, cine ştie, poate chiar a oamenilor.