Telescopul spațial Hubble a descoperit ceva ciudat în Univers

Data: 7/06/2022 | Autor: .

Telescopul spațial Hubble a descoperit ceva ciudat în Univers

Telescopul spațial Hubble a descoperit că „ceva ciudat” se întâmplă în Univers ca urmare a existenței unei discrepanțe în rata de expansiune a universului așa cum este în jurul nostru și a observațiilor făcute după Big Bang. Anunțul a fost făcut de NASA.

Cu peste un miliard de imagini cu fenomene ciudate și interesante care se petrec în universul observabil, Hubble lucrează în prezent la o misiune la scară mult mai mare, determinând cât de repede se extinde universul nostru.

Space.com relatează că noile descoperiri sugerează acum că universul nu se extinde într-un ritm uniform.

,,Galaxiile nu sunt staționare și, de fapt, se îndepărtează de noi. Hubble a descoperit că aceste galaxii se mișcă într-un ritm neuniform și crescând. Cu cât o galaxie era mai departe de Pământ, cu atât se îndepărta mai repede’’, afirmă experții.

Studierea modului în care universul s-a extins și cât de repede s-a extins a început cu zeci de ani în urmă, în 1920, când măsurătorile lui Edwin P Hubble și Georges Lemaitre au sugerat această teorie, că Universul se extinde.

Există un univers paralel? O teorie lansată de cercetătorii de la MIT

Potrivit datelor culese de telescopul spațial Hubble, extinderea Universului este chiar mai rapidă decât ceea ce au prezis modelele. În loc de cei 67,5 (plus sau minus 0,5) kilometri pe secundă pe megaparsec, observațiile au remarcat 73 (plus sau minus 1) kilometri pe secundă pe megaparsec.

„Telescopul spațial Webb se va extinde activitatea Hubble, arătând acești markeri cosmici la distanțe mai mari sau la o rezoluție mai clară decât ceea ce poate vedea Hubble”, a explicat NASA.

Povestea telescopului spațial Hubble

Transportat şi plasat pe orbita Pământului de o rachetă spaţială în 1990, Telescopul Spaţial Hubble este unul din cele mai mari şi mai versatile telescoape aflate în spaţiu.

Numit după astronomul Edwin Hubble, telescopul a fost construit de agenţia spaţială americană NASA, cu ajutorul Agenţiei Spaţiale Europene.

Telescopul Spaţial Hubble este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulențele atmosferice, iar telescopul putând capta informații și în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului.

De la lansarea lui în 1990 a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu el astronomii au făcut numeroase observații, care au dus la importante descoperiri în astrofizică. Camera fotografică cu câmp foarte larg de pe Hubble furnizează cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă realizate vreodată, relateaza Wikipedia.

Hubble a ajutat la rezolvarea unor vechi probleme din astronomie, și a furnizat date care au necesitat elaborarea de noi teorii care să le explice.

Printre primele misiuni efectuate a fost cea de măsurare a distanțelor până la stelele variabile numite „cefeide” cu mai mare precizie decât fusese măsurată înainte, dând o mai mare precizie aproximării constantei Hubble, măsura vitezei de extindere a universului, care la rândul ei este legată de vârsta sa.

Înainte de lansarea lui Hubble, estimările constantei Hubble aveau erori de până la 50%, dar măsurătorile telescopului Hubble asupra cefeidelor din constelația Fecioarei și din alte constelații îndepărtate de galaxii au furnizat o valoare cu o imprecizie de numai 10%, în acord cu alte măsurători, mai precise, folosind alte tehnici, efectuate după lansarea lui Hubble.

În timp ce Hubble a ajutat la precizarea estimărilor vârstei universului, a generat îndoieli privind teoriile despre viitorul acestuia. Astronomii din echipa de cercetare High-z Supernova și din Proiectul cosmologic Supernova au folosit telescopul pentru a observa supernove și au găsit dovezi că extinderea universului nu este frânată de influența gravitației, ci ar putea chiar să se accelereze. Această accelerare a fost măsurată ulterior cu mai mare precizie de alte telescoape de la sol și din spațiu care au confirmat descoperirea lui Hubble, dar cauza acestei accelerări este încă puțin înțeleasă.

Spectrele și imaginile de înaltă rezoluție furnizate de Hubble erau foarte potrivite pentru stabilirea existenței găurilor negre în nucleele galaxiilor apropiate.

La începutul anilor 1960 fuseseră emise ipoteze că în centrele unor galaxii se găsesc găuri negre, iar unele lucrări din anii 1980 au identificat câteva candidate la statutul de gaură neagră, dar a rămas în sarcina lucrărilor efectuate cu Hubble să se arate că găurile negre sunt des întâlnite în centrele galaxiilor. Programele Hubble au stabilit că, mai mult, masele găurilor negre centrale și proprietățile galaxiilor sunt strâns legate. Astfel, unul din rezultatele programelor Hubble în domeniul găurilor negre din galaxii este demonstrarea unei profunde legături între galaxii și găurile negre din centrul lor.

Telescopul spațial Hubble a fost folosit și pentru a studia obiecte aflate în regiunile îndepărtate ale Sistemului Solar, inclusiv planetele pitice Pluto și Eris.

Alte mari descoperiri realizate datorită datelor de la Hubble includ discurile proto-planetare din Nebuloasa Orion; dovezi ale prezenței planetelor extrasolare în jurul stelelor similare cu Soarele; și corespondentele în lumină vizibilă ale încă misterioaselor explozii de raze gamma.

Un rezultat unic al telescopului Hubble îl constituie imaginile Hubble Deep Field și Hubble Ultra Deep Field, care au utilizat sensibilitatea lui Hubble în domeniul lungimilor de undă vizibile pentru a crea imagini ale unor porțiuni mici de cer cu obiectele cele mai îndepărtate fotografiate vreodată. Imaginile arată galaxii aflate la miliarde de ani lumină depărtare, și au generat o mulțime de lucrări științifice, furnizând o nouă fereastră către Universul din perioada sa inițială.

Hubble este singurul telescop spaţial proiectat să fie întreţinut de către astronauţi. Între 1993 şi 2002, au avut loc patru misiuni de reparare, upgradare şi înlocuire a sistemelor telescopului, iar o a cincea misiune a fost anulată pe motive de siguranţă după dezastrul navetei Columbia. O ultimă misiune a avut loc mai târziu, în 2009, iar telescopul ar trebui să funcţioneze la parametri normali cel puţin până în acest an.

De la conceperea lui în 1946 și până la lansare, proiectul construirii unui telescop spațial a fost întârziat repetat de probleme tehnice și de buget. În plus, imediat după lansarea din 1990 s-a descoperit că oglinda lui principală suferea de o aberație de sfericitate, aberație care compromitea grav capacitățile telescopului. Totuși, după o misiune de întreținere din 1993, telescopul a atins calitățile preconizate în proiect, devenind un instrument vital atât pentru astronomie, cât și pentru publicul larg.

Astronomii au detectat milioane de semnale emise de o civilizație inteligentă