Telescopul spațial SPHEREx va studia teoria big bang-ului primordial

Data: 6/01/2021 | Autor: .

Telescopul spațial SPHEREx va studia teoria big bang-ului primordial

NASA a trecut la o etapă cheie în dezvoltarea telescopului spațial SPHEREx , conceput pentrua studia teoria big bang-ului și originile galaxiilor.

Misiunea a intrat în faza C, ceea ce înseamnă că NASA a aprobat proiectele preliminare ale observatorului și poate începe faza finală de proiectare și producția de hardware și software, a afirmat NASA, într-o postare pe blog .

SPHEREx space telescope observing the origins of the universe

SPHEREx va avea dimensiunea unei mașini subcompacte (aproximativ 1,2 tone). Datele culese vor dezvălui din ce sunt formate stelele și alte corpuri cerești, ajutând în același timp oamenii de știință să își estimeze distanța față de Pământ.

Scopul este de a crea o hartă de spectroscopie 3D a Universului prin intermediul spectrului de lumină infraroșie.

SPHEREx va căuta dovezi despre așa-numita inflație care s-ar fi întâmplat la mai puțin de o miliardime dintr-o miliardime de secundă după Big Bang.

Datele vor prezenta modul în care galaxiile sunt poziționate în univers, iar SPHEREx îi va ajuta pe oamenii de știință să le mapeze în 3D.

În același timp, SPHEREx va ajuta la descoperirea modului în care primele galaxii au format stele.

Telescopul spațial va analiza, de asemenea, stelele din galaxia noastră, în tentativa de a găsi apă și molecule organice înghețate, elementele constitutive ale vieții pe Pământ.

NASA anunță că există apă pe Lună. Un pas important pentru misiunea din 2024

„Gheața din norii din galaxii ar putea însămânța planetele cu apă și alte molecule organice”, afirmă NASA. „De fapt, apa din oceanele Pământului a început cel mai probabil ca gheață interstelară”.

Înainte de faza C, echipa SPHEREx a trebuit să finalizeze o analiză preliminară a proiectului și să demonstreze că acesta este fezabil.

Echipa va petrece 29 de luni finalizând componentele de proiectare și construcție, înainte de a intra în faza următoare, când vor fi asamblate și testate.

SPHEREx ar urma să devină operational în perioada iunie 2024 – aprilie 2025.

Artemis 2024. NASA pregătește o nouă misiune pe Lună