Tesla Model Y, primul SUV crossover Tesla, ajunge la clienți. Cum arată și cât costă

Data: 18/03/2020 | Autor: .

La un an de la lansarea oficială, Tesla a dat startul livrărilor primului său SUV crossover, Tesla Model Y, o combinație între Model X și Model 3. Elon Musk crede că modelul ar putea deveni cel mai popular vehicul electric Tesla, relatează GadgetReport.ro

„Cred că Tesla Y va fi SUV-ul crossover pe care îl veți dori”, a spus CEO-ul Tesla, Elon Musk, în timpul lansării modelului Y, anul trecut.

Tesla Model Y este construit pe același șasiu ca Tesla Model 3, fapt care justifică lansarea rapidă în producție, la numai un an de la prezentarea prototipului. Spre deosebire de Model 3, Tesla Model Y este cu aproximativ 10% mai mare și, prin urmare, oferă o autonomie ceva mai mică, în ciuda faptului că este alimentat de aceeași baterie.

Model Y are o lungime de 4.75 metri și este cu circa 5.5 centimetri mai lung decât Model 3. Ampatamentul lui Model Y ajunge la 2.89 metri, foarte apropiat de cel al lui Model 3, diferența fiind de numai 1.5 centimetri.

De asemenea, lățimea este de 2.13 metri, cu aproximativ 6 centrimetri mai mare decât la Model 3.

Întrucât este vorba despre un SUV, cea mai mare diferență apare la înălțime: Model Y are o înălțime de 1.62 metri, cu 18 centrimetri mai mare decât Model 3. Totuși, acest lucru nu se traduce printr-un spațiu mai mare la cap pentru șoferi și pasageri, întrucât scaunele sunt poziționate mai sus pentru o vizibilitate mai bună în trafic.

În manualul pentru utilizatori, Tesla menționează și o valoare importantă pentru clienții de SUV-uri. Astfel, garda la sol oferită de Model Y este de 167 de milimetri.

La fel cum s-a întâmplat cu Model 3, primele versiuni ale Model Y vor fi vândute la prețuri mai mari, până când producția va intra în serie. Aceste prețuri vor fi cuprinse între 47.000 și 60.000 de dolari, pentru piața din SUA. La acest preț de bază, pentru export, vor fi adăugate și taxe.

TESLA MODEL Y, PATRU VERSIUNI

Tesla oferă patru tipuri de model Y, dintre care primele două sunt deja disponibile pentru comandă. Versiunea de top oferă o autonomie de 480 km, o accelerație de la 0-100 km / h în numai 3,7 secunde și o viteză maximă de 241 km / h. Prețul de pornire este de 60.990 USD.
Modelul mai accesibil, Long Range, începe de la 52.990 USD, dar are o autonomie de 505 km. Oferă o viteză maximă de 217 km / h și o accelerație de la 0-100 km / h în 5,1 secunde.

Toate versiunile Tesla Model Y oferă o configurație opțională cu șapte scaune, acoperișul panoramic din sticlă Tesla și opțiunea Tesla Autopilot.

CÂND AJUNGE TESLA MODEL Y ÎN EUROPA

Pe piața europeană, Model Y va ajunge însă abia în 2021 și va fi disponibil inițial în trei versiuni, dintre care cea mai accesibilă costă 58.000 de euro și oferă o autonomie de 540 kilometri.

Tesla Model Y va fi produs și la viitoarea uzină a constructorului american din apropiere de Berlin, la care lucrările au început recent. Uzina ar urma să înceapă producția efectivă în cursul anului 2021 și să aibă o capacitate totală de producție de 500.000 de unități pe an.

Vizită într-un showroom Tesla. Vezi modelele care vor ajunge în România