Tu ştii să comanzi o friptură? Diferenţa dintre rare şi well done

Data: 19/10/2016 | Autor: .

Tu ştii să comanzi o friptură? Diferenţa dintre medium rare şi well done

Îţi este poftă de o friptură adevărată? Ţie cum îţi place – rare, medium rare sau well done? Care este diferenţa între ele? Tu ştii să comanzi o friptură? Întrebări la care specialiştii ne-au dat câteva sfaturi interesante şi bune de urmat

În primul rând, nu comanda friptură de oriunde. Încearcă un restaurant cu specific care găteşte tot timpul astfel de produse, în care carnea se consumă imediat ce este adusă în local.

În al doilea rând, n-ar trebui să îţi fie ruşine şi nici jenă să ceri să vezi bucata de carne înainte de a fi pusă pe grătar! O spune inclusiv un celebru bucătar, Wolfang Puck, care deţine o vastă reţea de restaurante în Marea Britanie şi Statele Unite.

Într-un interviu pentru The Telegraph, el a declarat că, dacă ar fi să aleagă carnea potrivită pentru o friptură de calitatea, aceasta ar fi cea de vită.

„Este cea mai sănătoasă. Bucăţile de carne potrivite sunt rib eye, filet, şi “New York”, tot o parte din muşchiul de vită. Orice restaurant bun ar trebui să le aibă în meniu. Rib Eye este mai gras, prin urmare mai moale iar filet e cel mai moale şi are o aromă bună. Mie îmi place mai ales când e gătit cu tot cu os. Pentru mine importantă e şi provenienţa cărnii”, spune bucătarul.

El spune, pe de altă parte, că cel mai bine e să comanzi carnea medium rare sau rare, adică să nu fie nici crudă dar nici prea arsă. Well done este friptura cea mai bine făcută, în timp ce rare este aproape crudă.

„Cel mai bine ar fi să îi ceri bucătarului să îţi prepare carnea cu un pic de sare şi piper şi cam atât, pentru că atunci când ai o bucată de carne bună nu vrei să adaugi prea multe la ea”, afirmă acesta. Excesul de condimente îi poate strica gustul. Wolfang Puck ne dă şi unul dintre secretele sale.

„Cei care vor să gătească acasă trebuie să mai ştie că după ce friptura e gata (medium rare) nu trebuie tăiată imediat ci lăsată 10 minute la căldură pentru ca sucurile să pătrundă în carne şi să nu se piardă în momentul tăierii”.

Wolfang Puck a învăţat să gătească în diferite restaurante de-a lungul Europei până să se mute în California, în 1975. În State şi-a deschis primul restaurant, Spago, în 1982 iar acum are o “colecţie” întreagă de restaurante incluzând o serie de steakhouse-uri denumite CUT. În 2011 un restaurant CUT s-a deschis şi la Londra, în hotel Park Lane 45.