Tutorial video – Cum iti alegi oferta de gaze. De la 1 iulie, vom avea noi contracte de furnizare gaze

De la 1 iulie 2020, odată cu liberalizarea pieței gazelor, va trebui să încheiem noi contracte cu furnizorii de gaze. Se anunță o misiune destul de dificilă pentru majoritatea, asta în principal pentru că ofertele furnizorilor sunt elaborate într-un limbaj tehnic pe care puțini sunt cei care știu să îl descifreze.

Pentru a face mai ușoară această decizie, Asociația Energia Inteligentă (AEI) a realizat un tutorial video, prezentat de expertul Dumitru Chisăliță, din care aflăm cum putem alege cea mai bună ofertă de gaze, pe baza comparatorului de prețuri aflat pe site-ul ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei).

 

Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunilor mai și iunie, o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica preţurile reglementate de ANRE.

ANRE atrage atenţia că această ofertă trebuie analizată atent, comparativ cu preţul reglementat plătit în prezent, precum şi cu alte oferte ale furnizorului actual sau ale altor furnizori de gaze naturale, clientul având libertatea de a alege oferta care i se potrivește cel mai bine.

Aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale” poate fi accesată la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

 

CE SE INTÂMPLĂ DACĂ NU ÎȚI ALEGI UN FURNIZOR DE GAZE

Începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

În situaţia în care nu optați pentru un nou contract de furnizare a gazelor, veți primi în continuare gaze de la furnizorul actual până la data de 30 iunie 2021, însă la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual.

ANRE recomandă clienţilor casnici să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, atât din punctul de vedere al preţului de furnizare, cât şi al altor condiţii comerciale, iar după identificarea celei mai avantajoase oferte, să încheie cu furnizorul ales un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.