China va lansa prima sa sondă pe Marte

Data: 26/05/2020 | Autor: .

China intenţionează să lanseze o sondă şi un mic robot teleghidat pe planeta Marte în luna iulie, a anunţat promotorul proiectului, Corporaţia de Ştiinţă şi Tehnică Aerospaţială a Chinei (CASC).

”Obiectivul nostru era trimiterea sondei pe Marte în 2020”, a afirmat Corporaţia de Ştiinţă şi Tehnică Aerospaţială a Chinei (CASC). ”Acest mare proiect progresează după cum era prevăzut şi vizăm o lansare în iulie”, se precizează într-un comunicat emis duminică.

Potrivit chinezilor, sonda numită ”Tianwen” (”Întrebări către cer”), nu va ajunge la destinaţie mai devreme de anul 2021, în condițiile în care distanţa de la Pământ la Marte  este de 55 de milioane de kilometri.

Misiunea chineză vizează plasarea unei sonde pe orbita marţiană,  atingerea suprafaţei ”planetei roşii” și amplasarea pe solul marţian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.

China a realizat deja o operaţiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit ”Iepurele de jad”, şi apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială).

CURSA PENTRU MARTE

China nu este singura interesată de misiunile marţiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze în luna iunie pe al cincilea, numit ”Perseverance”. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.

Si Emiratele Arabe Unite urmează să lanseze la 15 iulie prima sondă arabă în direcţia ”planetei roşii” (Emirates Mars Mission), de la o bază din Japonia.

Teorie demnă de “Extratereştrii antici”: Atlanţii veneau de pe Marte

Iar, misiunea ruso-europeană ExoMars – victimă a dificultăţilor tehnice agravate de epidemia de COVID-19 -, care spera să lanseze vara aceasta un robot pe Marte, a fost amânată până în 2022.

Misterul de pe Marte. Ce arată noile imagini captate de NASA

Agenţia spaţială chineză a dezvăluit numele primei sale misiuni de explorare a planetei Marte la 24 aprilie, dată care a coincis cu celebrarea Zilei Spaţiului în China şi cu cea de-a 50-a aniversare a lansării primului satelit chinez.

Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA) a precizat că toate viitoarele misiuni ale Chinei ce vor viza explorări planetare se vor numi „Tianwen”, pentru a simboliza cercetările ştiinţifice chineze din domeniul spaţiului.

Teorie demnă de “Extratereştrii antici”: Atlanţii veneau de pe Marte

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. De atunci, ţara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia şi Statele Unite în acest sector de activitate şi îşi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în 2030.

SpaceX, noi imagini cu prototipul navei spațiale Starship, care va pleca spre Marte