Unda verde pentru preluarea UPC de catre RCS&RDS

Data: 16/07/2011 | Autor: .Oficialii Consiliului Concurentei confirma, in premiera, faptul ca RCS&RDS negociaza preluarea UPC. Seful institutiei,  Bogdan Chiritoiu, a declarat ca nu crede ca fuziunea va duce la un monopol pe piata de televiziune prin cablu.

„Au fost discutii si cu o parte si cu alta (RCS&RDS si UPC – n.r.), insa nu exista o notificare oficiala de preluare. Eu nu stiu sa se fi semnat ceva”, a declarat, vineri, Bogdan Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a precizat ca discutiile cu reprezen­tantii RCS&RDS si UPC au vizat posibilele implicatii ale unei astfel de tranzactii, din punct de vedere concurential.

„Ei vin si spun: «Daca as face asa, ce-ati zice voi, vi s-ar parea OK treaba asta? Unde ati avea semne de intrebare?»”, a spus Chiritoiu. Seful Consiliului Concurentei, a declarat ca, daca se va ajunge la o tranzactie, «noua structura va avea o cota de piata mai redusa daca sunt luate in calcul si alte canale de transmisie, precum antena sau internetul». Cu alte cuvinte, nu ar fi in pozitie de monopol.

„Nu cred ca ar duce-o in pozitie de monopol, piata de telecomunicatii si televiziune e destul de echilibrata la ora actuala in Romania. Dar orice tendinta de monopol va fi tratata serios de institutiile statului, pentru ca cetateanul sa nu fie afectat”, a declarat, recent, si Valerian Vreme, ministrul Telecomunicatiilor.

Declaratiile autoritatilor vin sa confirme astfel, in premiera, faptul ca omul de afaceri Zoltan Teszari, seful RCS&RDS, negociaza preluarea rivalul UPC. O alta confirmare a venit, recent, si din partea unor actionari minoritari ai RCS&RDS.

Unul dintre ei, Felician Ciordas, declara ca „nu mai este rentabil sa ai doua retele paralele cum sunt RCS&RDS si UPC. Aceste doua companii nu au concurat la modul serios. Nu e niciun profit. RCS&RDS are forta finan­cia­ra, e foarte puternica si poate mo­der­niza reteaua, pe cand UPC vine cu know-how. E un avantaj atat pentru estul Europei, cat si pentru Romania aceasta tranzactie.”

O afacere de 300 milioane de dolari

Potrivit unor surse din piata telecom, RCS&RDS negociaza, in prezent, cu mai multe banci de investitii, printre care Goldman Sachs, Credit Suisse si Morgan Stanley, obtinerea unui credit pentru aceasta tranzactie, evaluata la 300 milioane dolari.

Liberty, compania-mama a UPC Romania, ar fi dispusa sa-si vanda filiala din Romania, urmare a rezultatelor nesatisfacatoare in ciuda investitiilor facute. Anul trecut, UPC Romania a pierdut peste 100.000 de clienti.

Daca RCS&RDS si UPC  vor fuziona, compania va ajunge la aproape 4 milioane de clienti numai pe segmentul de televiziune, 1,7 milioane de clienti pe telefonie fixa, 1,4 milioane pe telefonie mobila si 1,4 milioane pe internet fix. Grupul va ajunge, astfel, la venituri anuale de aproape un miliard de dolari.

Potrivit unui studiu realizat de Gallup pentru Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM),  RCS&RDS este, in prezent, lider pe piata serviciilor de retransmisie a programelor TV, pe care le furnizeaza in 42% dintre gospodariile care utilizeaza acest tip de servicii, iar in cazul in care va achizitiona UPC, asa cum s-a vehiculat, va ajunge la o cota de 58%.

Urmatorul jucator pe piata TV este UPC, care controleaza 16%, urmat de Romtelecom – Dolce cu o cota de piata de 15%.

 

UPC dezminte „relatia” cu RCS&RDS

La patru zile distanta de la declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei, UPC a prezentat, luni, un comunicat, in care dezminte negocierile cu RCS&RDS.

„In ultimele luni, au existat multiple speculatii in piata si zvonuri cu privire la o eventuala preluare a UPC de catre RCS&RDS. Dorim sa clarificam aceasta situatie: UPC nu deruleaza niciun fel de discutii cu RCS&RDS pe tema unei potentiale tranzactii”, se arata intr-un comunicat de presa din partea UPC Romania.