Un viitor SF. Cum vedea Isaac Asimov, acum 50 de ani, anul 2014

Data: 27/04/2014 | Autor: .

ASIMOVIn 1964, cu ocazia Targului Mondial de la New York, celebru scriitor Isaac Asimov a redactat un eseu in care a incercat sa isi imagineze cum va fi viata peste cincizeci de ani. Jumatate de secol mai tarziu, in 2014, putem sa verificam cat de aproape de adevar au fost previziunile scriitorului, relateaza MEDIAFAX.

 

 1. „Comunicatiile vor deveni audio-video. Vom putea sa vedem si sa auzim in acelasi timp persoanele carora le telefonam”

 

Chiar daca a prezis corect directia pe care o vor urma comunicatiile, probabil ca Asimov ar fi uimit de cat de ieftine si raspandite sunt apelurile video in prezent, aplicatii precum Skype sau FaceTime avand sute de milioane de utilizatori, relateaza BBC.

 

2. „Vom putea sa apelam in mod direct orice punct de pe Pamant, chiar si statiile meteo din Antarctica”

 

Apelurile directe sunt cele facute de un utilizator, fara interventia unui intermediar, cum sunt operatorii din centralele telefonice. Incepand cu sfarsitul secolului trecut, cele mai multe apeluri internationale sunt realizate in mod direct. Sase baze din Antarctica, apartinand Australiei, Noii Zeelande si Statelor Unite, permit conexiuni telefonice directe. Codul de tara pentru continentul inghetat este 672, in timp ce unele zone folosesc prefixul neo-zeelandez +64. Bazele argentiniene folosesc retelele de telefonie mobile din tara, Claro si Movistar, care au montat antene pe continent. Sistemul Iridium, care ofera acoperire pe tot globul, prin satelit, este de asemenea functional.

 

3.”Robotii nu vor fi nici foarte des intalniti, nici foarte buni in 2014, dar vor exista”

 

Asa cum era de asteptat, Isaac Asimov, care a introdus cuvantul robotica in vocabular, a facut o predictie corecta. Exista, intr-adevar, proiecte si prototipuri de roboti extrem de inteligenti, care ar putea sa realizeze operatii chirurgicale fara ajutor, sau sa treaca examenele de admitere de la universitatile de top. Totusi, robotii, asa cum erau ei prezentati in filmele stiintico-fantastice din secolul trecut, nu sunt inca printre noi. Asimov a considerat ca stiinta se va indrepta catre „computere miniaturizate, care vor functiona ca niste creiere pentru masinarii”, fiind inca o data foarte aproape de adevar.

 

4.”Ecranele-perete vor inlocui televizoarele obisnuite. Vor aparea si cuburui transparente cu ajutorul carora vom putea urmari transmisiuni 3D”

 

O caracteristica des intalnita a previziunilor lui Asimov este ca, desi intuiesc aproape perfect dezvoltarea tehnologiei, supraestimeaza entuziasmul cu care aceasta este adoptata de catre populatie. „Ecranele-perete”, televizoarele cu ecran plat, sunt pe cale sa inlocuiasca aproape in totalitate vechile modele.Transmisiunile 3D insa, desi disponibile, nu au fost apreciate de public in mod deosebit. BBC a anuntat deja ca suspenda aceasta optiune pe termen neliminat, din cauza lipsei de interes din partea telespectatorilor.

 

5.”Conversatiile cu cei aflati pe Luna vor fi putin incomode”

 

Entuziasmat de inceputul erei spatiale, care a debutat odata cu lansarea satelitului Sputnik, in 1957, Asimov a crezut ca pana in 2014 vor exista colonii permanente pe Luna. Scriitorul a intuit corect ca, in viitor, undele laser vor fi utilizate pentru comunicatiile spatiale. El spunea ca intarzierea de 2.5 secunde ( n.r. cauzata de faptul ca, in vid, lumina circula cu aproximativ 300.000 km/s, in timp ce Luna se afla la o distanta care variaza intre 363.104 km si 405.696 km fata de Terra) ar putea cauza neplaceri. In prezent, NASA foloseste si unde radio si unde laser pentru comunicatii, iar intarzierea sunetului, care il ingrijora pe Asimov, a putut fi observata, in direct, in timpul misiunii Apollo 11, in 1969.

 

6.”Pana in 2014 vor ajunge pe Marte doar misiuni fara echipaj uman”

 

Primele doua misiuni care au ajuns pe suprafata planetei au fost Mars 2 si Mars 3, in 1971. De atunci, numeroase obiecte trimise de pe Pamant au ajuns, cu bine, pe solul martian, printre care si mai multe rovere. Pana in 2014 insa, asa cum a prezis Asimov, niciun echipaj uman nu a plecat spre planeta rosie.

 

7.”Electrocasnicele de bucatarie vor putea sa pregateasca automese. Vor incalzi apa si vor face cafea, vor praji paine si oua”

 

Automatele de cafea si prajitoarele de paine exista inca, la fel ca si in 1964, si, chiar daca exista prototipuri care pregatesc singure masa, acestea nu sunt folosite pe scara larga. Alternativele la carnea de pasare sau friptura de vita, pe care Asimov le vedea ca fiind realizate din alge, sunt destul de comune in prezent. Pe langa soia, care a devenit foarte populara, in special pentru persoanele vegetariene, au aparut si alternative artificiale, iar oamenii de stiinta au realizat deja un burger obtinut in laborator.

 

8.”Vor exista reactoare experimentale de fuziune nucleara”

 

Intr-adevar, fuziunea nucleara e din ce in ce mai aproape sa fie folosita pentru obtinerea energiei electrice. Un efort multinational promite inaugurarea unei centrale functionale, in sudul Frantei, in urmatorii 10-20 de ani. Previziunile lui Asimov in legatura cu centralele solare, asezate in zone desertice sau semidesertice s-au adeverit deja. In schimb, dispozitivele aflate in spatiu, care sa capteze energia solara si sa o trimita pe Pamant, sunt inca la stadiul de proiect.

 

9.”Se vor depune eforturi pentru construirea unor vehicule cu creiere robotice”

 

Desi termenul de „creier robotic” suna mai bine decat „autovehicul care se conduce singur”, principiul este acelasi, iar companii ca Google au realizat deja prototipuri. Celelalte previziuni ale lui Asimov legate de mijloacele de transport nu s-au adeverit insa. Trotuarele rulante nu s-au raspandit in orase si nici tuburile cu aer comprimat care sa transporte bunuri si materiale nu sunt folosite. Desi au aparut zeci de proiecte si de prototipuri, nici rucsacul zburator nu e utilizat pe scara larga.

 

10.”Nu toti oamenii se vor bucura de noile dispozitive. O parte importanta a populatiei va ramane in urma”

 

Aceasta este, din nou, o observatie corecta, din partea lui Asimov. El a intuit ca, desi tehnologia are puterea de a schimba felul in care traim, faptul ca nu toti vor avea acces la ea ne va indeparta de scopul principal al Targului din 1964, Pace prin Intelegere.