Volvo testeaza masina care se conduce singura (VIDEO)

Data: 29/05/2012 | Autor: .

Volvo face inca un pas inainte in proiectul sau privind dezvoltarea pilotului automat complet. Inginerii de la Volvo au testat un nou prototip pe o autostrada dinafara Barcelonei, in Spania, scrie Reghardware.

Ideea celor de la Volvo nu difera foarte mult de cea pusa in practica de Google care lucreaza la dezvoltarea masinii cu pilot automat.

Daca insa Google se foloseste de o singura masina, cei de la Volvo au testat numai putin de trei intr-o cursa cap la cap.

Prin intermediul unor senzori de distanta, acestea au comunicat wireless intre ele pe tot parcursul (200 km), la o viteza medie de 85 de kilometri/ora. Masinile au accelerat, au franat si au pastrat diferite distante intre ele fara niciun incident.

Intereant este si faptul ca, pe toata perioada cursei, automobilele au consumat cu aproape 20% mai putin carburant.

Masinile aveau si soferi insa acestia au stat doar de paza, automobilele circuland complet autonom pe tot parcursul testelor.

Proiectul celor de la Volvo, cu numele de cod SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) ar urma sa fie finalizat in urmatorii 4-5 ani.

 

Google a legalizat prima masina fara pilot

 

GadgetReport.ro a scris, recent, ca autoritatile din statul american Nevada au acordat companiei Google licenta de circulatie pentru primul automobil fara sofer din lume.  Oficialii Nevada Department of Motor Vehicles au declarat ca Google va putea folosi automobilul in prezenta a cel putin doua persoane la bord.

Una dintre acestea este obligatoriu sa stea pe locul soferului si sa fie gata oricand sa preia controlul masinii. Licenta acordata Google este provizorie si va permite companiei sa faca teste cu masina in conditii de trafic real.

Google a dat publicitatii, recent, un clip video in care prezinta progresele facute in dezvoltarea proiectului pilotului automat, inceput in 2010. Clipul prezinta o situație reala care il are drept protagonist pe Steve Mahan, un sofer care este orb.

Imaginile prezinta o plimbare cu o masina Toyota Prius, cu pilot automat, realizata pe o ruta prestabilita. Steve spune ca masina l-ar ajuta sa aiba o viața similara cu cea a unei persoane normale, care face shopping, se plimba cu mașina prin oraș etc.

Mai multe amanunte despre proiectul Google cititi aici.

Si General Motors lucreaza la un sistem de pilot automat. Super Cruise va fi instalat pe noile modele Cadillac.

Super Cruise va folosi o gama larga de sensori plasati pe masina, GPS si camerele video pentru a monitoriza evolutia masinii si traficul.

Softul special va analiza instant toate datele si, pe baza unor algoritmi, va genera comenzi calculatorului de bord al automobilului, de la directie, la sistemul de frane si semnalizare.
Practic, odata ce sistemul este in functiune, masina va putea fi condusa in sistem automat, fara sa fie necesara interventia soferului.

Mai multe amanunte aflati de aici.