Vrei o imprimanta 3D? Ce trebuie să ştii atunci când o cumperi

imprimanta 3d

O imprimanta 3D dezvolta un proces de constructie a unui obiect solid tridimensional de orice forma, printr-un proces aditiv in care straturi de material sunt adaugate succesiv. Cele mai raspandite tehnologii de printare 3D sunt: FDM – Modelare prin Extrudare Termoplastica, SLS – Sinterizare Laser Selectiva, SLA – Stereolitografie. Preferinta pentru o tehnologie sau alta este dictata de specificul fiecarui domeniu de utilizare in parte (hobby, domeniul medical, industria bijuteriilor, arhitectura, domeniul educational, design industrial, etc), relatează GadgetReport.ro

In domeniile in care este nevoie de o precizie cat mai ridicata, precum in domeniul medical sau in industria bijuteriilor se folosesc imprimante cu o rezolutie foarte buna (DLP, SLA). Pentru aceaste tipuri de aplicatii se folosesc in general imprimantele ce folosesc ca materie prima diferite tipuri de rasini.

1. Tehnologia de printare FDM

Tehnologia de printare FDM, la imprimanta 3D,  este cea mai comuna tehnologie si cea mai folosita in acelasi timp, impunandu-se in primul rand prin costurile mici de productie. Aceasta tehnologie utilizeaza ca materiale prime filamente plastice de ABS sau PLA (de diferite culori), Nylon, PVA. Aceste materiale au proprietati diferite in ceea ce priveste rezistenta, flexibilitatea, temperatura de extrudare, etc.

Tehnologia de printare FDM, la imprimanta 3D,  este o tehnologie usor de utilizat, iar geometriile complexe sau cavitatile care in cazul altor tehnologii pot genera probleme, aici nu prezinta dificultati.

role absImprimantele care utilizeaza filamente plastice, ca de exemplu cele din seria UP: UP MINI 2, UP PLUS 2, UP BOX (intr-un articol viitor va vom oferi mai multe detalii legate de acestea) sau imprimanta Cube Pro de la 3D Systems, le puteti gasi pe site-ul companiei Z SPOT MEDIA(www.zspotmedia.ro). Acestea au in dotare un extrudor prin care intra firul de filament, iar in interiorul extrudorului acesta il incalzeste pana in pragul de topire. Materialul pentru imprimanta 3D este apoi depus (extrudat) prin intermediul unei duze (nozzle) de un diametru de aproximativ 0,35mm, pe suprafata de printare care poate fi diferita in functie de imprimanta 3D (ex. UP BOX – suprafata de printare din ABS ce ofera o aderenta foarte buna a materialului).

Materialele utilizate la imprimanta 3D trebuie testate prin mai multe incercari termoplastice, similare cu cele intalnite in procesele de productie traditionale. Filamentele plastice sunt recomandate pentru aplicatiile care necesita tolerante stranse, rezistenta si stabilitate. Alaturand si o grosime a straturilor cuprinsa intre 100 si 400 de microni, tehnologia FDM este foarte utila pentru obtinerea unor piese rezistente, cu o geometrie precisa.

Imprimantele 3D cu tehnologie FDM construiesc modelele 3D prin depunerea materialului de jos in sus, strat cu strat.
Procesul de printare la imprimanta 3D cu tehnologie FDM este relativ simplu:
3D-Printed-Skull– Pre-procesare: Software-ul imprimantei 3D pozitioneaza si imparte piesa obtinuta intr-un software de proiectare 3D CAD (ex: SolidWorks, ZW3D,Catia, Autocad, etc). Se calculeaza apoi traseul de extrudare a materialului termoplastic si necesarul de material suport, aceste informatii fiind aratate in software-ul imprimantei impreuna cu timpul de lucru pentru realizarea modelului.
– Procesare: Imprimanta 3D incalzeste materialul plastic solid (ABS sau PLA), aducandu-l intr-o stare semilichida, acesta fiind depus apoi sub forma de picaturi ultrafine de-a lungul traseului de extrudare, strat peste strat. Oriunde este nevoie de suport este depus suplimentar un material detasabil pe post de material sustinere a constructiei geometrice.
– Post-procesare: Materialul suport se indeparteaza prin rupere sau se dizolva intr-o solutie de detergent si apa, in functie de materialul utilizat pentru printarea suportului (HIPS, PVA), dupa acest procedeu piesa fiind gata de utilizare.
2. Tehnologia de printare SLS
Tehnologia de printare SLS, la imprimanta 3D,  implica folosirea unui fascicul laser de mare putere pentru topirea unor pulberi in straturi succesive, obtinandu-se astfel modelul 3D. Acest model este convertit in sectiuni (layere), ce sunt trimise printer-ului cu ajutorul software-ului. Pe baza informatiilor primite, fasciculul mobil al laserului topeste (sinterizeaza) selectiv stratul de pulbere aflat pe platforma de constructie din interiorul cuvei, conform fiecarei sectiuni transversale.
imprimanta 3d.jpgIn timpul printarii, modelul 3D este introdus in intregime in pulberea de constructie, ceea ce permite printarea unor geometrii extrem de complexe fara material suport. Pulberea ramasa in cuva de constructie poate fi reutilizata la printarile ulterioare.
3. Tehnologia de printare SLA
Tehnologia de printare SLA, la imprimanta 3D,  implica utilizarea unui fascicul laser cu lumina ultravioleta pentru solidificarea unei rasini fotopolimerice lichide aflata in cuva de constructie a imprimantei. Sub actiunea luminii laser ultraviolete aceasta rasina se solidifica in straturi succesive, obtinandu-se modelul 3D solid.

Compania Z SPOT MEDIA este prezenta pe piata 3D incepand cu anul 2009 fiind primul furnizor de echipamente 3D din Romania. Z SPOT MEDIA este specializata in furnizarea de solutii tehnologice 3D de top pentru scanarea si prototiparea de obiecte, fiind distribuitor autorizat ai unor producatori de marca precum: Tiertime, 3D Systems, Artec, David Laser, Shining 3D, Leapfrog 3D Printers.