Yahoo santajeaza Facebook. Culisele unui razboi de miliarde de dolari

Data: 28/02/2012 | Autor: .

Yahoo ia in calcul actionarea in judecata a Facebook pentru incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala asupra unor patente care acopera retele de socializare, publicitate online si personalizare, elemente centrale afacerilor Facebook, relateaza Financial Times.

Decizia gigantului IT&C vine, coincindenta sau nu, inainte de oferta publica initiala a Facebook care va debuta in luna mai. Potrivit expertilor, daca va dovedi ca Facebook i-a incalcat patentele, Yahoo va avea un atu in plus in negocierile cu Facebook si va fi chiar in pozitia de a cere un pachet de actiuni la reteaua de socializare.

Pentru Yahoo, disputa ar putea fi o mutare strategica pentru a face rost de bani, intr-un moment in care gigantul se clatina din punct de vedere financiar.

Expertii spun ca momentul aminteste de o acuza similara adusa de Yahoo Google la listarea acestuia in 2004. Yahoo preluase compania Overture, care a inventat publicitatea pe motoarele de cautare, si a reusit sa convinga Google sa plateasca pentru drepturile de licentiere cu un pachet de actiuni in valoare de 230 milioane de dolari, dupa cotatia de la listare doua saptamani mai tarziu.

„Yahoo are o responsabilitate fata de actionari, angajati si alte persoane implicate sa-si protejeze drepturile de proprietate intelectuala. Trebuie sa insistam ca Facebook sa incheie un acord de licentiere sau vom fi nevoiti sa continuam unilateral pentru protejarea drepturilor noastre”, se arata intr-un comunicat al Yahoo, citat de Mediafax.

Potrivit Financial Times, Facebook detine doar 56 de patente care sa-i protejeze drepturile si a depus cereri pentru alte 410.

Facebook cauta 5 miliarde de dolari

Facebook, compania fondata de Mark Zuckerberg in 2004 se pregateste sa efectueze cea mai mare oferta publica initiala efectuata vreodata in industria IT, in valoare de 5 miliarde de dolari.
Documentatia pentru oferta publica initiala prevede debutul actiunilor Facebook la bursa de la New York in luna mai.

Initial, zvonurile din piata indicau o oferta publica initiala de 10 miliarde de dolari, insa chiar si la 5 miliarde de dolari Facebook ar depasi orice listare efectuata vreodata in industria IT, inclusiv cea a Google, care a atras 2 miliarde de dolari la debut.

Analistii estimeaza ca oferta publica initiala a Facebook ar putea stabili un nou minim record in privinta comisionului