4 criterii pe baza cărora poți să zbori în spațiu la bordul New Shepard

Data: 21/07/2021 | Autor: .

Blue Origin a dat publicității criteriile principale în baza cărora își va selecta clienții pentru zborurile spațiale inaugurate ieri de Jeff Bezos cu ocazia primei misiuni New Shepard. Dincolo de prețul călătoriei, trebuie să îndeplinești câteva criterii fizice importante.

Pentru a putea merge în spațiu la bordul rachetei New Shepard, o persoană trebuie să îndeplinească câteva cerințe ale Blue Origin:

  • Trebuie să aibă cel puțin 18 ani
  • Trebuie să aibă o înălțime între 1,52 și 1,93 metri înălțime și între 49 și 101 kilograme în greutate.
  • Trebuie să aibă suficientă condiție fizică pentru a urca șapte seturi de trepte de scări într-un minut și jumătate.
  • Trebuie să poată să își pună și să își scoată centura de siguranță în mai puțin de 15 secunde, să petreacă o oră și jumătate într-o capsulă închisă și să reziste unei forțe de 5,5G în timpul coborârii

Linia Karman, depășită

Miliardarul american Jeff Bezos a atins ieri linia de demarcație dintre atmosfera și spațiu, așa numita linie Karman. La bordul rachetei produsă de compania sa, Blue Origin, s-au aflat fratele lui Jeff Bezos, cea mai în vârstă persoană care călătorește în spațiu, Wally Funk, de 82 de ani dar și cel mai tânăr astronaut din istorie, Oliver Damen, de numai 18 ani.

Vremea a ținut cu miliardarul american Jeff Bezos. La ora 16 fix, ora României, exact așa cum a fost prevăzut naveta New Shepard, a decolat de la baza special construită în Texas. Naveta a accelerat până la 3700 de kilometri pe oră în numai două minute.

Așa numita linie Karman este linia de demarcație dintre atmosfera și spațiul cosmic, care se află la o altitudine de aproximativ 105 kilometri. Asta înseamnă că Jeff Bezos a depășit performanța rivalului britanic Richard Branson, care a ajuns la o altitudine de 85 de kilometri.

Jeff Bezos şi ceilalţi trei membri ai echipajului au aterizat cu bine, la bordul capsulei New Shepard, după o aventură spaţială care i-a purtat până la 100 de kilometri deasupra Pământului. Racheta care a propulsat capsula până la limita spaţiului a revenit de asemenea, în siguranţă, la sol, cu câteva minute înaintea capsulei New Shepard.

Întregul zbor New Shepard a durat în jur de 10 minute

Racheta cu care a zburat Bezos  este autonomă, astfel că nu are nevoie de piloți. A efectuat deja 15 zboruri de test și e gata să ducă turiști în Spațiu. Data de 20 iulie aleasă pentru această lansare nu e deloc întâmplătoare: este data la care în urmă cu 52 de ani a avut loc prima aselenizare.

În capsula rachetei New Shepard a fost împreună cu fratele său Mark, cu Wally Funk (82 de ani) și cu un tânăr olandez ce are un tată foarte bogat. Racheta reutilizabilă s-a lansat din Texas în jurul orei 16.10, iar în mai puțin de 3 minute a atins peste 3.500 km/h. Tot zborul a durat 11 minute și cei din capsulă au trecut de 100 km altitudine.

Racheta cu care a zburat Bezos astăzi este autonomă, astfel că nu are nevoie de piloți. A efectuat deja 15 zboruri de test și e gata să ducă turiști în Spațiu.

La 11 minute de la lansare capsula a revenit cu bine pe sol, în deșertul din Texas.

Data de 20 iulie, aleasă pentru lansarea Blue Origin nu e deloc întâmplătoare: este data la care în urmă cu 52 de ani a avut loc prima aselenizare, cea a lui Apollo11.