„Ochiul lui Sauron” există în realitate! Misterul vulcanului submarin

Data: 23/07/2021 | Autor: .

„Ochiul lui Sauron” există în realitate! Misterul vulcanului submarin

Un vechi vulcan submarin, descoperit în Oceanul Indian, face senzație pe internet pentru că arată precum „Ochiul lui Sauron” din trilogia Stăpânul Inelelor.  Vulcanul se află la 280 de kilometri sud-est de Insula Crăciunului.

Vulcanul Ered Lithui are o formă ovală, de 6,2 km lungime și 4,8 km lățime. Este înconjurat de o margine proeminentă, de 300 metri înălțime (asemănătoare pleoapelor lui Sauron) și are un vârf în formă de con, de 300 m înălțime, care aduce cu pupila ochiului din Stăpânul Inelelor.

Deși cunoștințele autorului Stăpânul Inelelor, JRR Tolkien, despre geologie nu au fost printre cele mai precise, comparația cu vulcanul submarin este de-a dreptul frapantă.

Ochiul lui Sauron, Ered Lithui așa cum este denumit, face parte din grupul de munți vulcanici Karma estimați de geologi ca având o vechime de peste 100 de milioane de ani.

Aceștia s-au format lângă o creastă marină veche dintr-un timp în care Australia se afla mult mai la sud, lângă Antarctica.

Vârful plat al Ered Lithui a fost format de eroziunea valurilor atunci când muntele submarin ieșea deasupra suprafeței mării. Acum se află la 2,6 km sub nivelul mării.

În prezent, vulcanul Ered Lithui este acoperit de vegetație, stelele de mare, crabii și viermi. Pe roci cresc corali negri, bureți și balani.

Anghilele cu coajă gelatinoasă rătăcesc în jurul bolovanilor, iar peștii lilieci stau în așteptare pentru o pradă nebănuită.

Guvernul australian a anunțat recent planurile de a crea două parcuri marine masive în regiune.

Ce este Ochiul lui Sauron?

Sauron este principalul antagonist al Legendariumului lui J. R. R. Tolkien, fiind antagonistul secundar în Silmarillion, un personaj negativ în Hobbitul, și antagonistul principal atât în trilogia Stăpânul Inelelor, în Povești neterminate,cât și în seria The History of Middle-earth.

Conform unor notițe ale lui Tolkien din 1950, numele original al lui Sauron era Mairon, însemnând în quenyană ‘cel de admirat’. Se pare că a continuat să își spună așa sau chiar Tar-mairon, care înseamnă ‘regele excelent’.

Ochiul lui Sauron sau Ochiul Roșu se referă la însemnul lui Sauron, un simbol adoptat de el pentru a-și reprezenta statutul omniprezent – atotștiutor și atotvăzător. Adesea era purtat de orcii din Mordor ca stindard sau ca blazon vopsit sângeriu pe scuturile lor.

Ochiul lui Sauron se referă, totodată, la o manifestare a vrerii lui Sauron : o pupilă neagră precum cea a unei vipere sau a unei pisici (în adevăr conturul vag al formei neîncarnate a lui Sauron) înconjurată de flăcări roșii-gălbui. Această vedenie apare în palantir când comunică prin Piatra Ithil, sau uneori este zărită din depărtare de Frodo Baggins undeva în vârful Turnului Barad-dûr.