5 sfaturi esențiale – Cum crești autonomia laptopului !

Data: 1/04/2021 | Autor: .

5 sfaturi esențiale – Cum crești autonomia laptopului !

Autonomia laptopului este corelată cu numărul de celule pe care acumulatorul le include, de la 3 până la 12 celule. Durata minima de functionare a unei baterii de laptop este de 3 ore si poate scadea chiar și sub acest nivel in functie de aplicatiile folosite. Ultrabook-urile au o autonomie de peste 5 ore și pot ajunge la 14 ore.

Majoritatea modelelor existente au baterii cu 6 celule, care asigura o autonomie de circa 4-6 ore. De curand au fost lansate ultrabook-uri cu baterii cu 8 sau 9 celule.

Cele mai performante notebook-uri au baterii cu 12 celule, numite si baterii de inalta capacitate. Cele mai performante produse in domeniu presupun o durata de viata a bateriei de 19 ore!

10 sfaturi despre cum poți să îți optimizezi semnalul Wi-Fi în casă

De ce depinde autonomia laptopului

Durata de viaţă a bateriei variază în funcţie de configuraţia laptopului si de modul de utilizare. Capacitatea maximă a bateriei nu ramane identica pe parcursul anilor, putand sa scada semnificativ in functie si de comportamentul de incarcare al utilizatorului.

Cei mai multi dintre noi prefera o luminozitate mare a ecranului, insa aceasta afecteaza si confortul ochilor dar si consumul de baterie.

Din Control Panel, in Power Options puteti face setarile optime de consum energetic. Sau dati dublu click pe iconita bateriei din toolbar. De acolo puteti seta varianta de functionare eco sau power saver atunci cand va aflati in deplasare. Ecranul va fi mai putin luminos dar bateria va rezista mult mai multa vreme.

In cazul in care nu va puteti alimenta laptop-ul, incercati sa inchideti aplicatiile pe care nu le utilizati, si pe care le tineti numai pe fundal.

Acestea fac hardul/SSD-ul sa lucreze mai intens si implicit sa consume mai multa baterie.

#DeleteFacebook. Cum îţi ştergi contul de pe Facebook

Task  Manager

Puteti apasa si tastele Control/Alt/Del concomitent pentru a putea intra in Task Manager. Acolo veti vedea cate operatiuni deruleaza laptopul si le veti putea inchide pe cele inutile sau care nu sunt de stricta necesitate.

Chiar si mouse-ul are nevoie de energie pentru a functiona. Atunci cand va aflati in deplasare, apelati la touchpad. E si mai practic decat sa purtati in geanta si mouse-ul.

n plus, pentru a salva din baterie, închideți funcția bluetooth dacă nu aveți gadgeturi conectate, precum mousi, tastaturi sau căști pe bluetooth.

Folosește modul Hibernate

Pe de alta parte, atunci când nu folositi laptopul, este de preferat sa alegeti optiunea Hibernate in detrimentul celei Standby, pentru ca prima economiseste mai multa energie.

Chiar daca inchideti ecranul, laptopul continua sa utilizeze din baterie. Este, astfel, mai bine sa dati shut down si sa il redeschideti cand ajungeti la destinatie si vreti sa lucrati.

Unboxing Microsoft Surface Pro 7. Tabletă și laptop în același timp, cu Windows 10