A fost găsit un meteorit mai vechi decât Pământul

Data: 13/01/2016 | Autor: .

meteorit

Un fragment de meteorit, descoperit în Australia, a provocat o surpriză fără precedent în istoria geologiei. Analizele de laborator au indicat că piatra respectivă, de 1,7 kilograme, datează de acum 4,5 milioane de ani.

Meteoritul s-a prăbuşit pe Pământ pe 27 noiembrie 2015, iar de atunci, experţii l-au căutat timp de mai mult de o lună. În cele din urmă, l-au găsit în noroi, iar rezultatele analizelor le-au confirmat aşteptările, relatează ScienceAlert.com

locul in care a fost descoperit meteoritulSpecialiştii cred că meteoritul, cu un diametru de 42 de centimetri, cu un aspect granular, provine de pe Marte sau de pe Jupiter şi au început un studiu aprofundat privind structura acestuia.

Potrivit cercetătorilor, Pământul s-a format cu circa 4.550 milioane de ani în urmă dintr-un nor de praf şi gaz care se învârtea în jurul Soarelui.

Treptat, Pământul s-a încălzit tot mai tare, până când s-a transformat într-o minge de rocă lichidă şi metal. Materialele mai uşoare au ieşit la suprafaţă, unde s-au răcit, formând o scoarţă tare. Rocilele de dedesubt au rămas fierbinţi şi în stare lichidă.

Timp de milioane de ani după formarea Pământului, aici nu au fost condiţii de viaţă. Nu a existat apă, aer respirabil şi nici o protecţie împotriva razelor dăunătoare ale soarelui. Suprafaţa Pământului era lovită de meteoriţi, până acum 3.800 milioane de ani.

Urmăriţi un reportaj interesant despre formarea Pământului, cu traducere în limba română, în clipul video de mai jos.