GadgetReport.ro TV. Invenţia demnă de Terminator! SAC, primul material cu memorie

Data: 14/01/2016 | Autor: .

materialul demn de Terminator

Descoperire revoluţionară în lumea ştiinţifică. Cercetătorii din Statele Unite au dezvoltat un material cu memorie, capabil să revină la forma iniţială, indiferent de modul în care este distrus. Invenţia aduce aminte de celebra serie SF Terminator, cu Arnold Schwarzenegger.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rice, din SUA, au dezvoltat un nou material pe jumătate solid, pe jumătate lichid, cu proprietăţi uimitoare, inclusiv cu capacitatea de a se auto-reface. Materialul, numit SAC, se aduna singur înapoi după ce a fost împărţit şi îşi reface forma iniţială după ce a fost comprimat.

material cu memorie gadgetreport.roSAC este compus dintr-un amestec de sfere din cauciuc de numai câţiva microni, care se interconectează creând o matrice solidă din fluorură de poliviniliden (PVDF) şi polidimetilsiloxan (PDMS).

Materialul cu memorie se comportă precum un burete, recăpătându-şi forma sa iniţială în orice situaţie.

Cercetatorii spun că materialul este uşor de fabricat, iar raportul dintre solid şi lichid al amestecului final poate fi optimizat în funcţie de modul în care se doreşte să se comporte compusul.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, SAC ar putea fi utilizat într-o gamă largă de aplicaţii din industrie, de la producţia de bunuri de larg consum la industria auto. Gândiţi-vă, de exemplu, la caroseria unei maşini care îşi revine la forma iniţială în caz de accident.

Detalii, dar şi alte ştiri din lumea ştiinţei şi tehnologiei aflaţi din rubrica Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV, Realitatea Plus şi Realitatea FM.