Ai Windows XP? Hackerii pregatesc o serie de atacuri masive

Data: 22/08/2013 | Autor: .

xpMicrosoft a anuntat ca va retrage de pe piata in aprilie 2014 sistemul de operare Windows XP, astfel ca utilizatorii vor fi vulnerabili in fata unor atacuri ale hackerilor, din cauza ca nu vor mai exista update-uri care sa rezolve problemele aparute dupa aceasta data. 

Specialistul in securitate informatica, Bogdan Botezatu, care ocupa pozitia de Senior E-Threat Analyst la Bitdefender, a precizat pentru Ziare.com ca in acest moment exista un numar de vulnerabilitati zero-day (care sunt de obiciei exploatate de hackeri in aceeasi zi in care sunt descoperite, inainte ca acea companie care detine produsul sa le rezolve) pe care atacatorii le-au pregatit pentru utilizare dupa aprilie 2014.

Avand in vedere ca actualizarile de securitate nu vor mai fi oferite de catre Microsoft, exploatarea vulnerabilitatilor de tip zero-day va deveni un lucru obisnuit.

„Nu mai vorbim, asadar, de o fereastra de oportunitate intre identificarea exploit-ului si remedierea acestuia, ci de folosirea acestuia in permanenta”, a avertizat Bogdan Botezatu.

Specialistul de la Bitdefender sustine ca este foarte posibil ca dupa aprilie 2014, hackerii sa scoata pe piata toate vulnerabilitatile zero-day descoperite. In plus, ei nu se vor teme ca acestea vor fi remediate.

„Windows XP va fi un sistem permanent expus la risc, iar atacatorii vor putea reutiliza aceste exploit-uri in diverse campanii, in functie de ce doresc sa obtina de la victime”, a punctat Bogdan Botezatu.