Android, plin de virusi? La ce trebuie sa fi atent cand folosesti telefonul

Data: 20/08/2013 | Autor: .

android-robots-everywhereAndroid reprezinta tinta mobila numarul unu pentru infractorii cibernetici. In prima jumatate a anului numarul programelor de malware nou dezvoltate pentru sistemul de operare dezvoltat de Google a crescut cu 180%. Vezi ce spun expertii privind tendintele care vor defini perioada urmatoare.
G Data a inregistrat, in prima jumatate a anului, aproape 520.000 de noi programe malware pentru Android. Comparativ cu cea de-a doua jumatate a anului 2012, reprezinta o crestere de 180%. Numarul de familii malware s-a dublat, ajungand la 454. Dintre fisierele malware secrete, troienii au avut o pondere de 86%.

Troienii universali au fost armele atacatorilor in atragerea utilizatorilor in capcana. In dezvoltarea aplicatiilor periculoase, infractorii au camuflat codurile malware pentru a face analizarea acestora mult mai dificila si au ascuns functionalitatile periculoase pe cat posibil.

Alta tendinta este cresterea folosirii kit-urilor specializate, care fac mai usoara sustragerea de date de catre infractorii neexperimentati.

Pentru cea de-a doua jumatate a anului, G Data asteapta o triplare a numarului de malware-ului de Android si se asteapta la o abordare a atacurilor pe termen lung.

„Cu aproape 520.000 de noi fisiere malware pentru Android, fluxul de malware mobil a atins un nivel record. Cea mai noua tendinta este dezvoltarea de kit-uri malware speciale, care sa poata fi folosite de infractorii cibernetici fara experienta. Android isi va mentine pozitia dominanta in segmentul smartphone-urilor si al tabletelor in lunile ce urmeaza. Noi ne asteptam chiar la triplarea numarului de malware mobil”, a declarat Ralf Benzmuller, seful G Data Security Labs.

Un numar de aplicatii malware aflat permanent in crestere au fost echipate cu coduri complexe camuflate, facand efectuarea de analize manuale si automate mai dificila. Atacatorii se bazeaza, de asemenea, pe module de atac pe termen lung:

„Infractorii ascund functionalitatile periculoase prin intermediul aplicatiilor manipulate in ideea de a intarzia descoperirea si stergerea acestora. Asta inseamna ca aplicatiile malware raman active pe dispozitivele mobile cat mai mult timp posibil pentru a castiga bani din servicii premium sau din furtul de date personale, in functie de ce si-au propus”, explica Ralf Benzmuller.

Iata cele trei tendinte infractionale pentru lunile urmatoare:

1. Triplarea numarului de fisiere noi de malware pentru Android: Numarul de programe malware noi va continua sa creasca in mod similar cu popularitatea telefoanelor inteligente si tablete ce folosesc sistemul de operare dezvoltat de Google. Expertii de la G Data Security Labs se asteapta la triplarea numarului in cea de-a doua jumatate a anului 2013.

2. Cresterea popularitatii kit-urilor malware: Producerea si comercializarea kit-urilor malware va continua sa fie profitabila pentru infractori si in cea de-a doua jumatate a anului. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste kit-uri ii ajuta pe atacatorii neexperimentati sa devina adevarati infractori si sa profite de vanzarea prazilor pe piata neagra si sa faca bani din servicii premium scumpe.

3. Cresterea numarului de aplicatii malware camuflate: Functiile malware din aplicatiile manipulate sunt din ce in ce mai camuflate – atat in codul programelor, facand analizarea acestora mai dificila, cat si in functionalitatea aplicatiilor. Asta face mai dificila pentru utilizatori detectarea si stergerea aplicatiilor malware. Datorita situatiei, infractorii pot sa-i spioneze pe utilizatori si dispozitivele mobile ale acestora un timp mai indelungat si sa-i exploateze in scopuri infractionale.